Inför det nya året gick regeringen ut med att de skulle satsa 100 miljoner kronor på kvinno- och tjejjourer. Bakgrunden till det ökade statsbidraget var att regeringen ansåg att de ideella jourerna utför ett betydelsefullt arbete med stöd för kvinnor, tjejer och barn som utsatts för våld.
Kvinnojouren i Norrbotten såg fram emot den stora satsningen – men i år har bara runt 47 miljoner kronor delats ut till jourer runt om i landet, det visar socialstyrelsens fördelningslista.
Vilket har lett till att föreningen och dess ordförande Eva Engman riktar stor kritik mot hanteringen av bidragen.
– Vi tycker att det är förfärligt med de här statsbidragen. Här satsar regeringen miljoner per år riktade till öronmärkta kvinno- och tjejjourer. De vill att vi ska utveckla arbetet i jourerna, för att nå ut till flera utsatta kvinnor i den öppna verksamheten. Men när vi inte får pengar till det faller våra planer.
Av föreningarna i Norrbotten var det endast fem av tio som ansökte om bidrag. Och enligt Engman är orsaken till den låga statistiken på grund av att ansökningarna ansetts vara för komplicerade.
– Man ska inte behöva ha utbildning för att kunna söka pengar. Till och med jag är bra på att söka pengar och hur man ska fylla i ansökningsformulär - men i vår jour i Luleå satt vi tre stycken, jag och två kollegor, och vi satt tre dagar med den här ansökan.
Till en början ansökte de fem jourerna tillsammans ett bidrag på 2,4 miljoner kronor – men en av dem fick avslag på grund av en ofullständig ansökan. Och det slutade istället med att de resterande jourerna fick dela på 950 tusen kronor.
Men tillslut fick ni 950 tusen kronor att dela på, räcker det?
– Nej, det räcker inte till det vi hade tänkt göra. Men vi tycker att det är jättebra att regeringen satsar pengar på kvinno- och tjejjourer, men vad kommer ut från det? Jo, man delar ut hälften av det som är lovat, säger Eva Engman.
Hon menar också att det inte är jouren som påverkas allra mest av beslutet.
– För i slutändan är det kvinnor, tjejer och barn som blir lidande av att vi inte får pengar. Eftersom en del jourer kanske måste lägga ner sina verksamheter, då mindre jourer fortfarande överlever på gåvor och insamlade medel.
Åsa Regnér, jämställdhetsminister, har kallat berörda organisationer till ett möte.
"Regeringens mål är självklart att pengarna ska gå till kvinnojourerna, precis så som det var avsett. Ett arbete pågår för att hitta en lösning. Jag vill dock understryka att kommunernas ansvar för stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor är betydligt bredare än att tillhandahålla de tjänster som en ideell kvinnojour kan sörja för.", skriver hon till NSD.