Det visar en ny undersökning från fackförbundet Sveriges Ingenjörer som publiceras i dag.
– Det är ett gemensamt problem, inte minst för de stora satsningarna som är på gång i Norrbotten Det behövs rundabordssamtal där alla parter tillsammans sätter sig ned och kommer överens om hur vi ska arbeta för en bättre jämställdhet i Norrbotten, säger Irina Enbuska Von Schantz, jämställdhetutvecklare vid länsstyrelsen i Luleå.
Undersökningen bygger på lönestatistik från 2019 för civilingenjörer och högskoleingenjörer som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Den omfattar hela Sverige, men har också brutits ned län för län.
Undersökningen visar att en kvinnlig civilingenjör i Norrbotten tjänar i genomsnitt 46 500 kronor i månaden medan en manlig tjänar 51 700 kronor i månaden. Det är en löneskillnad på cirka 10 procent. Motsvarande för högskoleingenjörer är 41 700 kronor i månaden för kvinnor och 44 700 för män. Det är en löneskillnad på cirka 7 procent.
Som jämförelse kan nämnas att löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga civilingenjörers är lägre i vårt grannlän Västerbotten, 9 procent. Den lägsta löneskillnad finns i Dalarna med 8 procent och den högsta i Halland med 16 procent.
Då det gäller olika branscher så är löneskillnaderna högst, 19 procent, inom Sveriges byggindustrier, medan den i genomsnitt är 7 procent inom stål och metallindustri.
– Det är en spännande och viktig utveckling som händer i Norrbotten med verksamheter som kan skynda på klimatomställningen. Men för att det ska bli veklighet behöver företagen i länet betala sina ingenjörer bättre överlag och inte minst de kvinnliga, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer.
En av uppgifterna för länsstyrelsen i Norrbotten är att verka för jämställdhet, och inte minst ekonomisk jämställdhet, mellan kvinnor och män i länet.
– Vi måste bryta de normer som gör att det blir så här. Därför är det extra viktigt att de industriföretagen som nu planerar stora satsningar i Norrbotten tänker på jämställdheten för att kunna locka hit kompetent arbetskraft, säger Irina Enbuska Von Schantz.
En av dom nya stora industrisatsningarna i Norrbotten är stålföretaget H2Green Steels satsning i Norra Svartbyn utanför Boden. Där ska man i ett första skede anställa 1500 personer och senare ytterligare 300 personer.
– Vår absoluta ambition är att jobba helt jämställt. Vi siktar på att hälften av våra anställda ska vara kvinnor. Vår verksamhet avviker från traditionella tunga industrisatsningar genom att vi blir mycket mer digitala. Det är jobb som kan utföras lika bra av kvinnor som av män.Tillägas kan också att 7 av 13 personer i vår ledningsgrupp är kvinnor, säger Jenny Molvin, pressinformatör på H 2 Green Steel.
Kommer ni att ge kvinnliga ingenjörer lika mycket betalt som manliga?
– Absolut kommer vi att se till att kön inte ska påverka lönesättningen, säger Jenny Molvin.
Även Lindbäcks Bygg i Piteå, ett av Norrbottens största byggföretag, säger att dom vill verka för jämställda löner.
– Vi har nyligen gjort en lönekartläggning. Visst finns det löneskillnader som kanske inte är motiverade och en mindre grupp av våra anställda är ingenjörer. Vi är dock helt inne på att kön inte ska påverka skillnader i lön utan det kan handla om kompetens, anställningstid eller annat som gör att lönerna blir olika, säger Magnus Edin VD i Lindbäcks bygg.