KTH-professor ifrågasätter cementkrisen

De alarmerande siffrorna från byggbranschen gällande cementkrisen bör tas med en nypa salt, det menar KTH-forskaren Hans Lööf, professor i nationalekonomi. Samtidigt har han svårt att se hur regeringen ska kunna rädda Cementa – utan att bryta mot lagen.

Cementa ägs av multinationella Heidelberg Cement group, med säte i Tyskland.

Cementa ägs av multinationella Heidelberg Cement group, med säte i Tyskland.

Foto: Dennis Pettersson

norrbotten2021-07-31 08:30

Hans Lööf tror att de siffror som nu kommuniceras från byggbranschen, om att uppåt 280 000 jobb skulle vara hotade på grund av cementkrisen, bör tas med en nypa salt. 

– Jag gick in på SCB och kollade, enligt dem har byggsektorn totalt sett 300 000 anställda. Så visst låter det lite överdrivet att i princip hela byggsektorn skulle gå omkull, säger professorn i nationalekonomi.

Han har också studerat börskurser under den senaste månaden, sedan beskedet från Mark- och miljööverdomstolen kom den 6 juli.

– Börskurserna för de större byggföretagen brukar ge en god indikation om en förestående kris, men det är inget företag som gått sämre på börsen sedan det här drog igång.

LKAB är ett av de företag som slagit larm om att cementbristen kan komma att slå hårt mot deras verksamhet.

Hans Lööf är förvånad över Cementas utspel i media, efter att deras ansökan om tillståndsprövning för fortsatt kalkbrytning i Slite avvisats av Mark- och miljööverdomstolen.

– De försöker påverka regeringen att gå in och överpröva en domstols beslut, juridiskt sett är det inte möjligt för en minister att göra det. Det räknas som ministerstyre och det strider mot EU-rätten, säger Hans Lööf.

Han menar att det enda Cementa kan göra nu är att starta om processen från början och lämna in en ny ansökan om brytningstillstånd. 

– Företaget har haft gott om tid på sig att förbättra sin bevisföring, för att visa att deras verksamhet inte påverkar grundvattnet på Gotland. Dessvärre har sju av åtta provtagningspunkter uppvisat tydligt förhöjda halter av klorid, det är prover som tagits av länsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning, SGU, säger Lööf.

Han understryker att domstolsprocessen pågått under en lång tid och att 18 motparter överklagade miljödomstolens godkännande av Cementas ansökan redan i januari 2020.

– Det var bland annat Naturvårdverket, länsstyrelsen på Gotland och Naturskyddsföreningen. Det har funnits tid, men Cementa har inte lyckats bevisa att deras verksamhet inte påverkar miljön, säger Hans Lööf.

Han menar att den här typen av domstolsbeslut öppnar upp möjligheter för ny teknik att slå sig in på marknaden.

– Det som eventuellt kan bromsa byggbranschen nu är att de behöver söka tillstånd för att köpa cement från den internationella marknaden, säger Hans Lööf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!