Statsvetaren Ulf Mörkenstam, vid Stockholms universitet, säger till Same-
radion att han är skarpt kritisk mot att stats-
kontoret stoppade en
rapport om Sametinget.
- Det är upprörande på det sättet att det tidigare sällan publicerats utredningar som har varit så kritiska emot den svenska statens politik gentemot samerna.
Allvarligt
Mörkenstam satt med som expert i statskontorets
utredning av sametinget våren 2010. Ett uppdrag som regeringen hade
beställt och som lyfte fram att samma regering inte löst frågan om det samiska folkets rätt till självbestämmande. Den pekade också på att Sametingets dubbla roller som statlig myndighet och samernas folkvalda organ var problematisk.
- Här såg man en utredning som tog många frågor på allvar och som är centrala för Sametinget och för den svenska samepolitiken men att den utredningen inte fick publiceras i sin ursprungliga form, det ser jag som allvarligt, säger Ulf Mörkenstam.
Beställde ny version
Regeringen hävdade att det inte var vad de beställt och lät statskontoret skriva en ny version av rapporten som inte tog upp själv-
bestämmandefrågan.
Robert Andrén, enhetschef på landsbygdsdepartementet, var en av dem som reagerade på rapportens ursprungliga innehåll.
- Det var för mycket allmänpolitiskt gods och för lite myndighetsanalys
i det utkastet vi såg. Vi ville
gärna att myndigheten statskontoret skulle leverera en rapport som gav oss det vi hade beställt, säger han till Sameradion.
Två utomstående sakkunniga statsvetare - Ulf Mörkenstam och Camilla Sandström - kritiserade härefter statskontoret i ett brev för att med sin nya rapport visa en total insiktsbrist om den grundläggande problematik Sametinget står inför.
Stora konsekvenser
Mörkenstam framhåller att motståndet från statligt håll till att öppna för diskussion om samiska folkets rätt till självbestämmande bottnar i rädsla för att det skulle få stora konsekvenser för dagens situation.
- Man skulle då behöva ta ställning till helt andra saker. Framför allt till att ge Sametinget och plenum, det representativa organet för det samiska folket, betydligt större beslutsmakt
i frågor som har politiskt stor betydelse, säger han.