Kritiken: "Vi känner oss grundlurade"

Flera föreningar för funktionshindrade hotas när Region Norrbottens politiska styre vill sänka det ekonomiska stödet. "Vi känner oss grundlurade", säger Christian Lindgren, ordförande i Funktionsrätt Norrbotten.

"Sparka inte på medborgare med svagaste rösten och som många gånger redan ligger", säger Christian Lindgren.

"Sparka inte på medborgare med svagaste rösten och som många gånger redan ligger", säger Christian Lindgren.

Foto: Linda Kask

Norrbotten2020-01-27 14:39

Paraplyorganisationen Funktionsrätt Norrbotten samlar 42 föreningar, med drygt 17 000 medlemmar, för personer med funktionsvariationer – alltifrån allergier eller rörelsehandikapp till de med neuropsykiatriska diagnoser eller psykisk ohälsa. 

I dag får de 3,7 miljoner kronor årligen i verksamhetsstöd av Region Norrbotten, enligt ett politiskt avtal som fattades för cirka 20 år sedan.

– Utifrån det fördelar vi bidrag till varje förenings länsorganisation. Det har aldrig skett någon uppräkning utifrån inflationen, i praktiken har stödet redan minskat för oss, säger Christian Lindgren, ordförande.

Mot bakgrund av regionens stålbad på 700 miljoner kronor fram till 2022, planerar nu det politiska styret – SJVP, M och C – för en tioprocentig sänkning av Funktionsrätt Norrbottens bidrag, motsvarande 387 000 kronor. 

– Politikerna har inte tänkt igenom det ordentligt. En del föreningar kan tvingas lägga ned sina verksamheter, säger Lindgren.

Han beskriver hur bidragen i dag går till kurser, föreläsningar och andra aktiviteter inom föreningarna, som därigenom förstärker medlemmarnas kunskaper kring hur frågor kring funktionsvariationer kan drivas vidare gentemot politiker och myndigheter.

– Samhällsekonomiskt viktigt, både för medlemmar och för regionen. Utan föreningarnas insatser kommer medlemmar springa till hälsocentralerna, och belastas sjukvården ännu mer.  

Inte heller alla kommuner stöttar föreningarna.

– Små föreningar får redan vända på varje krona. Ta Riksförbundet för social och mental hälsa, som bedriver en fantastisk, kamratstödjande verksamhet i hyrda lokaler. Om inte de får möjlighet att träffas, blir det stora kostnader för regionen, även för kommunerna.  

Förra veckan hade RN:s tillgänglighetsråd – samrådsorganet mellan regionen, handikapprörelsen och kommunerna – ett beredningsmöte, med regionråd Linda Frohm (M) som ordförande, men ingen information gavs om bidragssänkningen.

Christian Lindgren kallar det för "mörkläggning".

– Linda Frohm sa inte "flaska" – trots att syftet med rådet är att vi ska informeras om vad som är på gång. Ingen dialog alls, skamligt. Vi känner oss grundlurade.

Han förväntar sig nu besked om hur regionledningen tänker kring neddragningen.  

– Sparka inte på medborgare med svagaste rösten och som många gånger redan ligger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!