Under förra veckan beslutade regeringen att förlänga det extra krisstödet till äggproducenter i Sverige som infördes 2022.
– Kostnader för foder och energi fortsätter att öka vilket påverkar hela livsmedelskedjan. För att stärka äggproducenterna under rådande förhållanden förlänger regeringen det särskilda stöd som infördes under andra halvan av förra året, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.
Stödet omfattar sammanlagt 500 000 kronor och anledningen att det nu förlängs är för att alla ska hinna ta del av stödet. En värphönas karriär är cirka två år, efter det byts den ut och det är i samband med det som det extra krisstödet betalas ut.
I Norrbotten finns tre äggproducenter, i Boden, Kalix och Klöverbergsgården i Klöverträsk utanför Luleå som är den största producenten med cirka 30 000 värphöns.
– Vi får ett generellt stöd per insatt höna eftersom vi har dyrare omkostnader här uppe och utöver det har stödet ökats på under krisåret 2022 och det är det extrastödet som regeringen nu har förlängt. Det är ett jätteviktigt stöd, säger Viktor Boman, vd för Klöverbergsgården.
Efter att kriget i Ukraina bröt ut har branschen drabbats hårt av ökade kostnader och under rådande omständigheter är det svårt att över huvud taget lägga en budget.
– När vi till exempel köper packmaterial så vet vi inte priset förrän det lämnar produktionsanläggningen i Danmark, då räknas kostnaden för elen ut som vi får betala. Så man vet inte i slutändan hur mycket det kostar, säger Viktor Boman.
Under 2022 steg priset på ägg med ungefär 24 procent. Om det blir ytterligare prishöjningar som drabbar slutkonsumenten kan inte Viktor Boman säga.
– Det är lite svårt. Vi har energipriser som påverkar priset på packmaterial och transporterna har blivit dyrare. Kriget i Ukraina påverkar priset på foder och det är svårt att veta hur det utvecklar sig samt hur skördarna blir. Priset på foder har ökat med 100 procent och ser just nu ut att stagnera på en högre nivå än vi hade för några år sedan, säger Viktor Boman.
– Men det är också jobbigt att behöva ta ut ett högre pris.
Utöver ökade kostnader på foder och transporter slår även priset på el hårt på en redan drabbad bransch.
– Dessvärre har vi inte bundet elavtal så december månad blev elräkningen 100 000 kronor jämfört mot 30 000 kronor 2021, säger Viktor Boman.