Det är en ny verklighet som väntar efter coronapandemin. När smittspridningen är under kontroll väntar den ekonomiska uppbyggnaden av samhället igen.
– För exporten från Norrbotten kommer vi att se en minskad efterfrågetillväxt framöver. Inte bara från EU utan även globalt, säger Fredrik Erixon, direktör vid ECIPE – The European Centre for International Political Economy.
Pandemin har blottat spänningar inom EU. Bland annat har transporter stoppats mellan länder och läkemedel och skyddsutrustning förbehållits det egna landet.
– Jag tror att krisen kommer att innebära ytterligare samordning och sammanlänkning inom EU även om trenden har varit att man vill ha mindre överstatlighet, för när kriserna kommer så tvingas man samarbeta antingen man vill eller inte, säger Mikael Janson, direktör för North Sweden European Office, som lobbar för norra Sveriges intressen i Bryssel.
Flera har pekat på att de globala leverantörskedjor som bland andra bil- och läkemedelsindustrin är beroende av kommer att följas av mer produktion i närområdet och inom EU.
– Ur ett svenskt perspektiv, vi som är beroende av en global marknad, kan man vara orolig för en mer europeisk protektionism som stänger ute resten av världen för att vi ska gynna vår egen marknad, säger Mikael Janson.
– Jag tror det kommer att komma krav på att ta hem produktion till Europa men om EU gör något för att begränsa importen av varor från andra länder så kommer de länderna att begränsa importen från EU. Så det blir en svår position att upprätthålla. Man kan se att det finns en del branscher och länder som drar öronen åt sig när de ser att det finns en ton och ett anslag i sättet som kommissionen talar som riskerar att leda till mer protektionism, säger Fredrik Erixon.
Den djupa ekonomiska kris som nu är visar på att de kommer att vara ett före och ett efter corona.
– Sverige är per capita den största bidragsgivaren. I Sverige finns en bild av att man kan fördjupa den inre marknaden och öka klimatsamarbetet men göra det utan att ha en större budget. Sverige har allt svårare att upprätthålla den positionen, säger Fredrik Erixon.
– Den grundläggande debatten om vad EU är och vad ska vi ha EU till kommer att ställas mer på sin spets. I Sverige är vi inte beredda på den debatten för vi är så fokuserade på pengarna och inte på vad vi får ut av EU i slutänden, säger Mikael Janson.