"Kritisk nivå" för bönderna i norra Sverige

Läget för landets bönder fortsätter att bli allt svårare som en följd av kriget i Ukraina. "Norra Sverige närmar sig en kritisk nivå snabbt nu", säger Åsa Odell, ordförande vid LRF Kött.

Böndernas kostnad för griskött har stigit med 7,7 kronor per kilo, medan produktpriset enbart ökat med 1,8 kronor sedan hösten 2020.

Böndernas kostnad för griskött har stigit med 7,7 kronor per kilo, medan produktpriset enbart ökat med 1,8 kronor sedan hösten 2020.

Foto: Sofie Olsson

Norrbotten2022-04-10 11:00

I veckan höll Lantbrukarnas riksförbund, LRF, pressträff för att ge en uppdatering kring kriget i Ukrainas påverkan på lantbruket. Norr media har tidigare rapporterat om lantbrukets svårigheter i Norrbotten och om situationen för mjölkbönder. 

– Prisutvecklingen löper amok just nu. Ingen vet var det här kommer att sluta, sa Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten i mitten av mars.

Pressträffen fokuserade på animaliesektorn. Mellan 13 januari och 6 april har priserna för diesel, kvävegödsel, el och soja gått upp med mer än 3,5 miljarder kronor för branschen. Högre kostnader som inte gått att täcka med dyrare köttpriser, särskilt inte i norra Sverige där det är vanligare att köpa in foder istället för att odla eget.

– På övergripande nivå får vi väldigt alarmerande signaler ifrån Norra Sverige och det fick vi tidigare än från andra delar av landet, berättar Åsa Odell, ordförande vid LRF Kött.

Hur utsatta är vi här uppe?

– Väldigt skulle jag säga. Det behövs många bönder för att bära upp en infrastruktur kring foder, mejerier och slakterier där man ska dela kostnader. Norra Sverige närmar sig en kritisk nivå snabbt nu, så det är jätteallvarligt och otroligt viktigt att man kan upprätthålla djurproduktionen i den delen av Sverige.

Skulle det gå så långt så att djurproduktionen dör ut i norr skulle det slå hårt mot hela landsbygden, förklarar Åsa Odell.

– Då får du problem med att upprätthålla lantbruket och då får du problem med att ha en levande landsbygd och så fortsätter den nedåtgående spiralen. Lantbruket och djurproduktionen är navet på landsbygden, även om det naturligtvis finns mycket annan verksamhet på landsbygden som är jätteviktig. Men det hänger ihop.

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström menar att lantbrukets tuffa situation kan vara svår att greppa för utomstående i nuläget.

– Det är ingen brist denna och nästa vecka, men vi äter det som producerades för ett år sedan.

Regeringen har sedan tidigare klubbat igenom ett stödpaket på en miljard kronor och M och C är överens om ett utskottsinitiativ kring ett stödpaket där bland annat tre miljarder väntas till animaliesektorn. Pengar som lär dröja men som skickar starka signaler.

– Det är viktigt för att orka hålla ut, därför är det viktigt med tydliga signaler från både handelns aktörer och politiken, förklarar Odell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!