Trots ett stort antal restriktioner ökar smittspridningen, inte minst i Norrbotten. Nu måste regeringen stänga ned gallerior och köpcentrum, kräver riksdagsledamoten Linda Modig (C).
– När pandemilagen väl är beslutad måste ju regeringen använda sig av den. Det behövs drastiska åtgärder. Gallerior och köpcentrum är platser där det är risk för trängsel. Givetvis ska det omgående kicka in en 100-procentig ersättning för näringsidkare som drabbas, så att alla vet vad som gäller. Omställningsstöd och permitteringsstöd har tagit alldeles för lång tid innan de verkat.
Modig gör jämförelser med Norge och Finland, som kraftsamlar med åtgärder för att parera det som kan vara den sista puckeln.
– Vi måste se till att få ned R-talen nu, inte minst med tanke på de smittsamma mutationer som cirkulerar.
Hon anser vidare att munskydd i högre grad bör rekommenderas i trånga inomhusmiljöer, och att regeringen borde tillsätta en nationell pandemisamordnare för att snabba upp kommunikationen till regionerna.
Moderaten Mattias Karlsson ger regeringen underkänt när det gäller hanteringen av vaccinationen.
– Regeringen vill dela ut en bonus som regioner får dela på, beroende på hur fort man vaccinerar befolkningen. Men det är ju regeringen som inte lyckats få ut vaccinet i tid. Då kan jag tycka att regeringen borde få betala skadestånd till regionerna. Planeringen för vaccinering tränger ju undan annat vårdbehov, säger Karlsson.
Han fortsätter:
– Regeringen är ansvarig för upphandlingen av vaccinet. Uppenbarligen är det många länder som lyckats bättre. Israel och Storbritannien, exempelvis. Även inom EU är det skillnader.
Vänsterpartiets Birger Lahti är sparsam med kritiken.
– Det är så jäkla lätt att vara efterklok. Det jag reagerat lite på är att man var avvaktande med munskydden. Visst, man ska lita mer på folkhälsomyndigheten än politiker, men här kanske man kunde tittat lite på andra länder, säger Lahti.
Sverigedemokraten Eric Palmqvist tycker att regeringens agerande präglats av senfärdighet.
– Jag tänker på att man var sen med att stänga gränser till länder som hade utbrott, och på de långa väntetider som präglat de stödpaket som regeringen lanserat. Men också att det tog lång tid att få en pandemilag på plats. I stället har man använt sig av alkohollagstiftningen och ordningslagen, som resulterat i ologiska och inkonsekventa regler när det gäller folksamlingar till exempel. Det har varit förödande för respekten för åtgärderna, säger Palmqvist.
Fredrik Lundh Sammeli (S) anser inte att en nedstängning är receptet nu.
– Vi är i ett allvarligt läge men jag tycker att smittskyddsläkaren i Norrbotten säger det bra: problemet är inte bristen på rekommendationer utan att vi inte följer dessa nog bra. Vi har redan åtgärder på plats som begränsar mötesfrihet, personlig frihet och affärsverksamhet. Svaret är inte per automatik mer begränsningar, utan vi måste orka hålla ut.
Han fortsätter:
– Regeringen har tagit många beslut som varit bra utifrån rådande situation och kunskap. Det är för lätt att säga vad som var rätt och fel nu. Vi har aldrig befunnit i oss i en sådan här situation tidigare. När det gäller vaccineringen utgår jag från att Karlsson vet att regeringen inte är en vaccinfabrik. Allt eftersom vaccindoser levereras måste alla regioner och kommuner vara på tå.