Skogsavverkningarna i Södra Sverige har ökat med 30 procent sedan 2016, men i Norr syns en tydlig ökning. Skogsstyrelsen menar att det finns flera anledningar.
– Det finns naturligtvis orsaker. Marknadsekonomiska anledningar, både marknaden och att volymerna går upp och ner. Vi hade också ett "all time high" 2016. Det har aldrig sågats så mycket som då. Och går vi tillbaka och kollar mellan 2014 och 2015, då ökade avverkningen med 66 procent i Norra Sverige, en väsentligt större ökning än vi ser i söder just nu, säger Erik Sollander, skogspolitisk strateg på Skogsstyrelsen.
Norra skogsägarna, har inte varit en del av minskningen, menar Henrik Bucht, virkesområdeschef i Luleå.
– Norra Sverige har inte känt av någon minskning i Norra Sverige, vi har snarare ökat. Vi har högkonjunktur och fullt upp, säger han.
Han menar att det går att avverka mer skog än vad det görs idag.
– Det finns underlag att utöka avverkningarna, vi har högre tillväxt än vad vi tillverkar i Sverige, och även i Norra Sverige. Och det är bra att vi använder den miljövänliga produkt som vi har. Den mest miljövänliga produkt som finns. Ju mer vi kan använda trä när vi bygger, desto mindre plast och olja behöver vi använda, så jag tycker absolut vi borde utöka användningen och avverkningstakten. Det viktigaste är att skogsägarna tar ansvar för skog och följer den skogsägarplan som de har, säger han.
Ur ett hållbarhetsperspektiv är det svårt att avverka mer skog på kort sikt än vad som gör idag, enligt Skogsstyrelsen.
– Tittar vi på hela landet så ser vi att det ligger väldigt nära gränsen för vad vi långsiktigt kan avverka. Så några stora utrymmen för ytterligare ökningar ser vi inte att det finns, säger Erik Sollander.
Statligt ägda Svea skog, äger 14 procent av all skog i Sverige, drygt fjorton procent. Tommy Nilsson, chef på skogsbygdsstaben, menar att det är viktigt att tänka långsiktigt.
– Det baseras på att vi gör en 100-årig optimering av våra skogstillgångar. Vi ska inte avverka mer än vi kan öka avverkningarna på sikt, och den planen följer vi, men vi gör om de här beräkningarna var femte år. Sedan följer vi avverkningsnivåerna inom den här långsiktiga planen, och försöker att hålla en jämn nivå, säger Tommy Nilsson, chef på skogsbygdsstaben.