Kraftig minskning av villainbrotten i länet

Villainbotten minskar i Norrbotten. Länet har dessutom lägst antal inbrott i landet. De flesta inbrotten sker på hösten.
– Det går att köpa larm och lås. Det finns företag som lever på det, men det beror på vilket liv man vill ha, säger Johan Claesson, polis.

Foto:

Norrbotten2013-07-31 15:06

När paret kom hem från stugan var det mesta i hemmet upp- och nervänt. Innehållet i garderober och byråer var utvält på golvet. De hade bara varit borta en vecka.

Mannen och kvinnan blev chokade och gick försiktigt igenom huset. Överallt fanns det spår efter inbrottstjuvarna. Efter en stund fann de sig och ringde polisen.

Det visade sig att tjuvarna tagit sig in via verandadörren som finns på baksidan av huset, där tomten gränsar mot ett mindre skogsområde. Tjuvarna hade stulit kontanter och guldsmycken.

Inbrottet ledde till att kvinnan under lång tid hade svårt att sova och vara ensam hemma. Tjuvarna kunde så småningom gripas, det visade sig att de hade ägnat sig åt upprepade villainbrott.

Beskrivningen skulle kunna passa in på de flesta villainbrott.

Sticker ut

Datorer, exklusiva klockor, guldsmycken, kontanter och mobiltelefoner. Det är vad inbrottstjuven letar efter, saker som är lätta att omsätta till pengar.

Villainbrotten ökar i regel under hösten. För Norrbottens del går det även att se en liten topp under juli 2012. Men det är september och oktober som sticker ut. Trots det har länet lägst antal inbrott under hösten jämfört med övriga län i landet. Medan antalet anmälda villainbrott minskar i Norrbotten ökar i stora delar av landet.

2011 skedde 472 inbrott i länet, 2012 hade siffran sjunkit till 338. En minskning på 134 inbrott. Här är även försök till inbrott och inbrott i fritidshus inräknat, vilket gör att siffrorna ser annorlunda ut än i tabellen intill, som visar antal anmälda inbrott med stöld i villa och radhus.

– Det kan bero på att vi har en bra samarbetsorganisation över länsgränserna. Framförallt är det de fyra nordligaste länen som samarbetar, säger Johan Claesson, polis och chef för brottsutredningar.

Via verandan

Förra sommaren sprängdes en litauisk inbrottsliga tack vare ett nationellt samarbete mellan de olika polismyndigheterna.

– Det är vanligt att den typen av ligor kommer från öster, säger Johan Claesson.

Vanligast är att tjuvarna tar sig in via verandadörren. Han tycker att det viktigaste är att grannarna hjälps åt.

– Visst kan man skaffa lås och larm, men det är frågan om vilket liv man vill leva. Vill jag ha galler för mina fönster?

Det viktiga är att huset ser bebott ut, att någon klipper gräsmattan och tömmer brevlådan.

Grannsamverkan kan enligt Brå minska brottsligheten med i genomsnitt mellan 16 och 26 procent. Arbetet sker i regel i samarbete med polisen.

Lämnas tillbaka

Vid ett inbrott vill polisen helst att brottsplatsen är orörd till dess de undersökt den.

– Jag kan förstå att man vill gå runt och se vad de kan ha hittat, men om det ser ut att finnas en särskild plats med bevis, lämna den i fred.

Polisen söker efter dna-spår som blod, fotspår och andra spår som tjuvarna kan ha lämnat efter sig.

– Skriv upp det du kan om dina saker och ta gärna foton. Folk kommer till oss och säger "Tv:n är en Samsung", det räcker inte. Tjuvgodset måste gå att härleda till den som blivit av med det, säger Johan Claesson.

Om någon köpt en stulen sak och polisen hittar den ska den lämnas tillbaka.

– Den som köpt den stulna varan får ingen ersättning. Meningen är att man ska vara uppmärksam som köpare.

,

Anmälda inbrottsstöld villa/radhus

2011 2012

Hela landet 13 897 14 018

Norrbottens län 201 122

Arvidsjaur kommun 15 7

Arjeplog kommun 1 2

Jokkmokk kommun 4 5

Överkalix kommun 2 0

Kalix kommun 11 8

Övertorneå kommun 8 1

Pajala kommun 0 1

Gällivare kommun 8 15

Älvsbyn kommun 12 7

Luleå kommun 66 24

Piteå kommun 17 17

Boden kommun 21 16

Haparanda kommun 12 8

Kiruna kommun 6 5

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!