Kraftig minskning av lungsjukdomen KOL i Norrbotten

Personer som drabbas av lungsjukdomen KOL har minskat kraftigt i Norrbotten. Anledningen: Färre personer röker.

Med en mask kan människor med KOL få andningshjälp.

Med en mask kan människor med KOL få andningshjälp.

Foto: Henrik Radhe

Norrbotten2020-11-19 13:39

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är ett stort globalt hälsoproblem som årligen beräknas orsaka cirka 3 000 förtida dödsfall i bara Sverige. Det finns inget bot för sjukdomen, men däremot behandlingar som gör att många kan leva med relativt små besvär.

En ny studie, som bygger på två undersökningar under perioden 2009 till 2012 med slumpvis utvalda personer i Norrbotten och Västra Götaland, visar dock på en kraftig minskning av lungsjukdomen. Endast 7 procent av deltagarna hade KOL.

I Norrbotten hade förekomsten minskat med 41 procent jämfört med en motsvarande studie som genomfördes år 1994. Den främsta förklaringen till resultatet är att färre röker.

– Det är fantastiskt goda nyheter att vi nu får kvitto på att den minskade rökningen verkligen ger effekt på människors hälsa, säger Helena Backman, forskare vid Umeå universitet och projektledare inom Obstruktiv lungsjukdom i Norrbotten.

Men störst var minskningen bland de allvarligare fallen. För personer med svår och medelsvår KOL kunde forskarna se en minskning med över 50 procent.

Av deltagarna hade cirka 3,5 allvarlig KOL, jämfört med 8 procent i Norrbotten 1994.

– När vi nu kan se vilken förbättring minskad rökning innebär, finns all anledning att fortsätta med att förebygga att unga börjar röka. Det är också viktigt att personer som söker vård för luftvägsproblem och har riskfaktorer får genomgå lungfunktionsundersökning för att få diagnos och behandling, säger Backman.

KOL-studien

Studien bygger på två undersökningar av sammanlagt 1 839 slumpvis utvalda personer i åldern 21-78 år. Den genomfördes i Norrbotten och Västra Götaland under perioden 2009 till 2012.

Studien är ett samarbete mellan Umeå universitet, Göteborgs universitet, Region Norrbotten och Västra Götalandsregionen.

Helena Backman är huvudförfattare till studien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!