Kostnaderna för järnvägarnas vinterunderhåll skenar

Riksrevisionen har granskat Trafikverkets kostnader för järnvägsunderhåll och funnit att myndigheten ofta betalar betydligt mer än vad som avtalats – värst är det för vinterunderhåll då kostnaderna nästan fördubblas.

När Riksrevisionen granskade 31 upphandlingar vid Trafikverket var det endast i tre fall som kostnaderna var av samma, eller lägre, storlek som det ursprungliga anbudet.

När Riksrevisionen granskade 31 upphandlingar vid Trafikverket var det endast i tre fall som kostnaderna var av samma, eller lägre, storlek som det ursprungliga anbudet.

Foto: Tomas Oneborg

Norrbotten2020-10-13 11:12

När Riksrevisionen granskade 31 entreprenader var det endast i tre fall som kostnaderna var av samma, eller lägre, storlek som det ursprungliga anbudet.

– Vår slutsats är att Trafikverkets upphandlingar inte fungerar effektivt och att staten därför sannolikt får mindre drift och underhåll för pengarna än vad som är möjligt, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Trafikverket ansvarar i dag för drift och underhåll av 14 100 kilometer statlig järnväg med basundershållskontrakt på 3,7 miljarder kronor per år. Vinteråtgärder utgör ungefär en tiondel av kontrakten, 370 miljoner kronor, och för dem var den genomsnittliga kostnadsökningen 91 procent efter genomfört arbete.

Enligt rapporten så blir kostnadsökningen för vinterunderhåll också större när samma entreprenör ansvarar för ett kontraktsområde under två kontraktsperioder i rad.  

Det kan vara en indikation på så kallad obalanserad budgivning enligt rapporten, då entreprenören använder olika prissättningsstrategier för att maximera ersättningen i förhållande till utfört arbete.

– Vi har tydliga indikationer på det men brister i ekonomiska uppföljning gör att det inte går att avgöra i fall kostnadsökningarna helt beror på detta, säger Sherzod Yarmukhamedov, projektledare för granskningen.

Rapporten slår fast det finns tre huvudsakliga förklaringar för kostnadsökningar: Det är när vissa av Trafikverkets regioner ansvarar för upphandlingen, då Trafikverkets projektledare byts ut under kontraktets gång och när vissa leverantörer får kontrakten.

Enligt Trafikverket själva så är det svårt att kalkylera basunderhållskontrakt för vinterunderhåll på grund av vädrets nyckfullhet och varierande nederbörd.

– Det är flera olika faktorer som påverkar underhållskostnaderna som till exempel snömängd och stark kyla. Det som har skett senaste åren är att vädret växlar väldigt mycket mellan temperaturer vilket påverkar järnvägsanläggningar underhållsbehov kraftigt, säger Bengt Olsson, presschef på trafikverket.

Riksrevisionen hänvisar till obalanserad budgivning för vinterunderhåll. Har Trafikverket brustit i sin upphandling?

– Rapporten kom i dag så det är tidigt för att säga. Vi måste titta på den mer noggrant och det arbetet kommer att rulla igång nu, säger Bengt Olsson, presschef för Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!