Det är en kortutbildning på sex veckor som i slutet av februari startar vid Utbildning Nord i Övertorneå. En utbildning som efterfrågas av branschen.
– Människor efterfrågar mer måltidupplevelser och vår bransch växer. Många söker och är intresserade men har inte så mycket bakgrund, så då tycker vi det är bra att Arbetsförmedlingen gör en riktad satsning för att höja kompetensen och hjälpa oss, säger Ulrika Granström, som äger restaurang Färgaregatan i Boden.
Det är Arbetsförmedlingen tillsammans med Utbildning Nord i Övertorneå i samarbete med ett tiotal aktörer i restaurangbranschen som står bakom utbildningen. Det är en utbildning på tolv veckor varav halva tiden genomförs ute hos arbetsgivarna. Den ena inriktningen är till kockassistent, där behovet är som störst. Den andra inriktningen är mot servering och dryck.
– Restaurangbranschen har en pågående utmaning med restriktioner som är av och på, men det man vet är att man har behov av yrkesutbildad arbetskraft, så därför har vi tillsammans tagit fram den här utbildningen Snabbspår så att de får arbetskraft som kan göra skillnad, säger Leif Pääjärvi, utbildningsstrateg vid Utbildning Nord.
Utbildningen varvas i två tre-veckors perioder i Utbildning Nords lokaler i Övertorneå, där eleverna även kan bo, med två tre-veckors perioder ute på praktik hos de olika restaurangerna i länet.
– Vi är i ett skriande behov av fler händer och snabba fötter för att kunna stå rustande inför sommaren som kommer. Vi som gått ihop i det här samarbetet och behöver anställa 40 personer innan sommaren, berättar Joel Larsson från Hemmagastronomi i Luleå.
– En normal utbildning till servitör och kock via vår verksamhet tar ungefär ett år, men nu har branschen ett behov av arbetskraften här och nu så nu kommer de att få en komprimerad utbildninginsats som gör dem rustade att komma in i branschen. Vi hoppas att många ska bli inspirerade att komma in i branschen och kanske sedan utbilda sig vidare, säger Leif Pääjärvi, Utbildning Nord.
– Det här handlar om att vi vet att de har en grundläggande utbildning och att de vill arbeta i restaurang. Det är en bra början. Sedan får vi ta ett ansvar för att utveckla vår personal på arbetsplatsen, säger Ulrika Granström.