Jesper Larsson är företagare i Muoniovaara, tolv mil norr om Pajala, men en halv mil från de stora turistområdena i finska Muonio. På sommaren är han fiskeguide med mat och boende. På vintern är han konsult inom sportfiskebranschen. Han har märkt att kontanter används allt mindre men också att han som företagare har fått svårare att hantera kontanter.
– Jag måste åka in till Pajala om jag ska sätta in pengar på banken. Dit är det tolv mil, så dit åker man inte så ofta, säger Jesper Larsson.
Men det finns mer som gör att kontanthantering är mer besvärlig än om kunderna betalar med digitala betalmedel.
– Man har alla kassaregler som gäller för företagare. Banken kräver också att jag ska deklarera vad jag har sålt, man känner sig om en skurk bara för att man har kontanter. Jag har bett kunder att betala med andra sätt än kontanter för att det ska bli smidigare för mig till slut. Det är tragiskt för när inte det digitala fungerar så fungerar kontanterna, säger han.
I en rapport, Bevakning av grundläggande betaltjänster 2020, konstaterar länsstyrelserna i Sverige att kontanter används allt mindre och digitala betaltjänster ökar, men också att pandemin har gjort att det blivit svårare att betala med kontanter jämfört med tidigare år.
– Det är också en fråga om hur stor beredskapen är för att ta emot kontanter, för det är många som inte gör det i dag. Så det är inte problemfritt det här, säger Helena Morén, processledare för grundläggande betaltjänster i Norrbottens län.
Länsstyrelsen anser att det är viktigt att staten tar ansvar när det gäller upprätthållandet av de grundläggande betaltjänsterna i samhället, både av rättighets- och beredskapsskäl och ser behov av åtgärder för detta, bland annat att den digitala infrastrukturen byggs ut för att betalningar ska kunna genomföras även i glesbygd. Man vill också att Norrbotten får en egen kontantdepå då den närmaste idag finns i Västerbotten.
Man vill också att "begreppet lagligt betalmedel definieras så att personer som saknar möjlighet att använda digitala betalningslösningar ska kunna betala för grundläggande varor och tjänster med kontanter", som man skriver i rapporten.
– Näringsidkare kan avtala bort att ta emot kontanter och det finns vissa dagligvaruaffärer som inte tar emot kontanter, även om de flesta gör det, säger Helena Morén.