Varför Norrbotten har klarat sig relativt bra från konkurser i år finns det ingen konkret anledning till. Däremot finns det flera olika faktorer som gör att Norrbotten klarat sig bättre än andra regioner i Sverige.
– Vi upplever efter dialog och undersökningar med våra medlemmar att vi ha en starkare konjunktur i Norrbotten, säger Lars Lindberg, regionchef på branschorganisationen Företagarna.
Lars Lindberg berättar att mycket som pågår i Norrbotten handlar om långsiktiga planer som inte påverkas lika mycket av räntehöjningar och hög inflation.
Industriboomen och den gröna omställningen som tar plats i Norrbotten är en stor faktor till det.
– Många av de stora pågående projekten sysselsätter folk redan idag. H2 Green Steel som ska byggas i Boden för att nämna ett exempel. När man gör beräkningar som ekonom på sådana projekt räknar man med både höga och låga räntor, likadant med inflationen.
– Sen är det fortfarande tufft för butiker. Det är nog liknande här som i resten av landet. Folk är mer försiktiga med sina pengar och handlar inte lika mycket, men industrierna kan tuffa på, på ett annat sätt, berättar han.
Kredit och affärsinformationsföretaget UC som just släppte konkursstatistik för juli månad varnar för att hösten kommer att vara fortsatt tuff för svenska företag. Lars Lindberg märker en oro för hösten även hos medlemmarna i norr, men inte i samma utsträckning som i resterande delar av landet.
– I Norrbotten har det inte riktigt varit samma fokus på den här frågan eftersom vi inte haft samma utveckling som resten av Sverige. Men självklart så har man en oro. Det räcker ju med att det är tufft för ett företag i ett halvår för att det ska tära på kapitalet. Vi kommer säkert se fler konkurser även i Norrbotten under hösten.
Enligt en undersökning som Företagarna gjort ses kompetensbristen som det största hindret för småföretagare, berättar Lars Lindberg. Ännu en faktor som skiljer Norrbotten från övriga Sverige.
– I Norrbotten ser vi en nedgång på arbetslösheten och jag tror att det kommer att hålla sig även framåt hösten. Här uppe har vi i stället det motsatta problemet, mycket jobb men ingen personal då det råder kompetensbrist. Det handlar ju inte om att folk inte kan någonting, utan det handlar om anställningsbara människor som har rätt kompetens för de jobben som finns här.