Under juni månad ökade konkurserna i Norrbotten med 88 procent jämfört med samma period 2021 och sedan årsskiftet har konkurserna ökat med 27 procent. Under första halvåret har totalt 56 företag i Norrbotten kastat in handduken.
Några av de bolag som försattes i konkurs under juni månad var Outinens potatis i Haparanda med 30 anställda och byggföretaget NEK AB, med säte i Luleå, som hade en omsättning på nästan 160 miljoner kronor och 32 anställda.
Det är kreditupplysningsföretaget Syna som har tagit fram statistiken över konkurserna i Norrbotten.
– Jämfört med utvecklingen på riksplanet går utvecklingen i länet också i fel riktning. I Sverige minskade konkurser både i juni och under första halvåret med 11 procent respektive 6 procent, säger företagets vd Kaj Stjerna i ett pressmeddelande.
En ökning på 88 procent kan låta mycket men Hans Andersson, regionchef vid Svenskt näringsliv, vill inte dra för stora växlar av ökningen.
– Vi har väldigt låga tal och ökar det med 88 procent så låter det mer dramatiskt än vad det är och flera av konkurserna kan säkert vara en effekt av pandemin, säger han.
Kaj Stjerna ser fler orosmoln som tornar upp sig på himlen framöver.
– Oväntat hög inflation, skenande energikostnader, allmänt stigande konsumentpriser, framför allt inom dagligvaruhandeln, politisk turbulens som en följd av kriget i Ukraina samt höjda räntor kommer att minska hushållens konsumtionsutrymme. Det i sin tur kommer att påverka många företag negativt, säger han.
Hans Andersson är också inne på att värdsläget skapar en försiktigheten hos företagarna i länet. Viljan att investera och expandera kan påverkas av världsläget men han ser ändå ett ljus bakom orosmolnen.
– Det blir en sådan effekt och det gör att företagen påverkas i någon form men med de satsningar som kommer att ske här i norr så kanske det bli lite förmildrande omständigheter på sikt. Även om det var en liten dipp för andra kvartalet så ser framtidsutsikterna bra ut, säger han.
Hans Andersson ser snarare bristen på arbetskraft som ett av det stora problemen för Norrbottens företagare.
– Det är bra fart i Norrbotten. Det största problemet är att få tag i folk. Det är kompetensförsörjningen som är den viktigaste frågan för företagen i länet, avslutar Hans Andersson.