Konjunkturbarometern: Byggbranschen drar ner länet

Norrbotten uppvisar den svagaste konfidensindikatorn i Norrlandsfonden konjunkturbarometer. Det är byggbranschen som drar ner länet.

Jag tycker det ska bli intressant att se hur siffrorna utvecklas längre fram, speciellt med tanke på det vi hört om LKAB:s kommande satsning, säger Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden

Jag tycker det ska bli intressant att se hur siffrorna utvecklas längre fram, speciellt med tanke på det vi hört om LKAB:s kommande satsning, säger Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden

Foto: Elin Parmhed

Norrbotten2020-11-27 19:30

Byggbranschen har försvagats successivt under en längre tid medan kurvan för industrin går rakt upp. Det är det utmärkande för Norrlandsfondens konjunkturbarometer som presenterats. Den bygger på Konjunkturinstitutets barometer för oktober och omfattar 2 400 företag i de fem norrlandslänen. 

– Det som förvånar är att byggsektorn ser så negativt på framtidsutsikterna, speciellt om man jämför med Västerbotten, men där påverkas nog många företag av Northvoltetableringen. Jag tror att här i länet har nog några projekt stannat upp och att det därför här kan råda stor osäkerhet, säger Niklas Jonsson, vd Norrlandsfonden.

För byggsektorn i Norrbotten har konfidensindikatorn sjunkit från 97,7 för kvartal 1 till 83,5 för Q3, vilket är lägst av länen Västerbotten (94,1), Jämtland (93,7), Västernorrland (87) och Gävleborg (82,7). Byggsektorn i Norrland totalt är 85,6. 

– Det som drar ner värdet är lägre förväntan på kommande ordrar. Det finns en oro att större beställare som kommuner och större fastighetsbolag kommer att senarelägga och kanske minska sina projekt, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig i Norrbotten för Byggföretagen.

Byggbranschen har annars klarat sig bra under coronakrisen.

– Vår bransch är en av de som klarat sig bäst under coronakrisen. Det fanns en oro i början av pandemin att det skulle bli problem med materialtransporter, sjuk personal och att utländska personal inte skulle kunna komma hit, men så blev det inte. Våra projekt har fortsatt som vanligt, men det finns en oro att vi kommer att påverkas längre fram, säger Erik Ranängen.

Totalt sett för alla branscher så är konfidensindikatorn lägst för Norrbotten (88,5) jämfört med Västerbotten (97), Västernorrland (91,7), Jämtland (99,5) och Gävleborg (91,8). Norrland totalt är 92,9 och för Sverige 91,9.

– Nedgången som vi haft har inte varit lika djup i Norrbotten men återhämtningen har inte heller varit lika stark, men det är inga stora skillnader, säger Niklas Jonsson.

Industrin är den som gått i särklass bäst i Norrbotten med en konfidensindikator på 103,9 (83,2 för Q1), jämfört med handel 95,9 (92,3) och tjänstesektorn 86,3 (67,1). 

"Här är de norrländska industriföretagen mer positiva än övriga svenska bolag i samma bransch. Det är framför allt de högre förväntningarna på framtida produktion som förklarar uppgången", skriver man i rapporten.

Konfidensindikatorn

Konfidensindikatorn tas fram genom en företagsenkät med ett flertal frågor som syftar till att mäta nuläget i näringslivet samt en indikation på hur företagen ser på den närmaste framtiden.

Ett värde >110 indikerar att läget är mycket starkare än normalt, 100-110 starkare än normalt, 90-100 svagare än normalt, <90 mycket svagare än normalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!