Flera kommunalråd deltog i "hemlig" försvarsövning

En totalförsvarsövning som omgärdades av stort hemlighetsmakeri och där en rad av länets kommunalråd deltog hölls i början av veckan med Försvarsmakten och Länsstyrelsen som värdar. På grund av risken för avlyssning fick inga mobiltelefoner medföras.

En totalförsvarsövning som omgärdades av stort hemlighetsmakeri och där en rad av länets kommunalråd deltog hölls i början av veckan med Försvarsmakten och Länsstyrelsen som värdar.

En totalförsvarsövning som omgärdades av stort hemlighetsmakeri och där en rad av länets kommunalråd deltog hölls i början av veckan med Försvarsmakten och Länsstyrelsen som värdar.

Foto: Montage

Norrbotten2022-11-25 05:00

Övningen var en del av en större försvarsövning i länet som fått namnet Vilde, och bland de totalt 130 övande fanns flera av länets kommunalråd, en rad kommunchefer och andra representanter från tolv av länets fjorton kommuner. Deltog gjorde även polisen, Trafikverket, Region Norrbotten, Vattenfall, Migrationsverket, SOS Alarm, Migrationsverket, Svenska Kyrkan, MSB och Försvarsmakten centralt. Syftet var enligt länsstyrelsen att ”pröva, utveckla och stärka totalförsvarsförmågan i Norrbotten, både inför och under ett väpnat angrepp”

– Vi började redan i våras med lokala seminarieövningar för kommunerna och några av myndigheterna. Då utgick vi från olika gråzoner till höjd beredskap. Nu hade vi en stor samlad övning där vi övade att gå från skärpt beredskap till högsta beredskap, vilket innebär krig i vårt närområde där även Sverige taxas in, säger David Ström, handläggare vid Länsstyrelsens enhet för samhällsskydd. 

Delar som berördes var höjd beredskap, väpnat angrepp, samverkan och kommunikation. Under övningarna fick deltagarna inte ha med sig sina mobiltelefoner. 

Varför det? 

– Nej, när man pratar kommer man in på brister och sårbarheter. Det är ju sådant som är skyddsvärt och som man inte vill ska spridas. Och mobiltelefoner, datorer och smartklockor ger ju signaler som kan avlyssnas.

Det låter lite som en James Bond-film? 

– Jo, haha. Men det är det absolut inte. Det är grundläggande att viss information får man inte prata om ifall man inte kan säkerställa att ingen annan lyssnar. 

Enligt David Ström hänger totalförsvarsövningarna ihop med en nationell totalförsvarsövning 2020, där alla delar inte hann slutföras. Men i högsta grad också med Rysslands krig mot Ukraina: 

– Vi är en del av Barentsregionen med närhet till Ryssland och är militärstrategiskt för försvarsmakten. Och så händer det här i Ukraina. Då har vi känt att ”att absolut, det här måste vi börja öva”. 

Enligt David Ström har Sverige ”ett återtag” att göra. 

– Vi har ju haft ett jättebra civilförsvar. Men det har sakta nedmonterats och nu är det dags att börja rusta igen. 

Norr Media har tidigare skrivit om att Säpo redan för flera år sedan ska ha sökt upp och varnat lokala politiker för att ge ryska affärsmän information på grund av en spionrisken. 

Är det något som tas upp på ett sådant här möte, hur man ska agera? 

– Nej, här handlar det mer om hur kommuner och myndigheter agerar som organisationer utifrån vissa händelser som inträffar. Inte kring hur man ska agera i vardagen och hur påverkansoperationer och strategiska uppköp genomförs. Det har vi andra spår som hanterar.

Blir det en fortsättning? 

Här säger David Ström att fältövningar med myndigheter planeras till våren. Och att det då kan handla om ”CBRNE, alltså smutsiga bomber och nukleära ämnen”. Men att övningar som rör gränsövervakning med polisen, tullverket, Försvarsmakten och länsstyrelserna också kan bli aktuella. 

– 2024 planeras övningar där kommunerna är ute hos sig och vi sitter hos oss på vår ledningsplats. Det blir en teknisk utmaning och stegring av nivån, säger David Ström. 

När det gäller senaste veckans två dagar långa övning tvekar han först att berätta var den ägde rum, men säger sedan att det är okej och att den skedde på I 19 i Boden. 

Fakta CBRNE

CBRNE står för Chemical, Biological, Radiological, Nuclear och Explosive. Alltså kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen. Europeiska CBRNE-centret vid Umeå universitet arbetar med forskning och utveckling. Centret driver och deltar i projekt med olika fokus inom CBRNE. Målet är att genom samverkan och genom nyttjande av den unika infrastrukturen på FOI, Region Västerbotten, Totalförsvarets Skyddscentrum och universitetets institutioner främja samhällets säkerhet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!