Boden tar självmorden på allvar

Få av länets kommuner har rutiner för att förebygga självmord, visar organisationen Suicide Zeros stora enkät. "Det är den viktigaste frågan vi har nu", säger Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix.

Kommunernas arbete för suicidprevention är enligt en kommunbarometer från Suicide Zero inte tillräckligt.

Kommunernas arbete för suicidprevention är enligt en kommunbarometer från Suicide Zero inte tillräckligt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Norrbotten2022-04-22 09:55

Organisationen Suicide Zero skickade ut en enkät till landets kommuner med frågor om kommunens suicidpreventiva arbete. Åtta av Norrbottens 14 kommuner svarade och endast tre av dem – Luleå, Piteå och Boden – ansågs ha etablerat viktiga rutiner och insatser, som dock behöver utvecklas mer. 

Boden är den kommun som placerar sig bäst på kommunbarometern och det tror Beatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden beror på ett engagemang att göra bättre. 

– Boden har haft dåliga resultat och genom det framkom ett önskemål om ett lokalt förslag, där man, genom det, tillsatte en tjänsteperson att arbeta med frågan och inledde samverkan på verksamhetsnivå. Men jag vet att detta är en viktig fråga för alla kommuner men man har kommit olika långt i sitt arbete, berättar hon. 

Nästa steg är att den kommunala handlingsplanen ska antas av kommunfullmäktige, en självklarhet menar Beatrice Öman. 

– Jag anser i allra högsta grad att den kommer antas politiskt, den ska antas av kommunfullmäktige, så är det bara och jag utgår från att övriga kommuner i länet kommer göra det också. 

Vidare är Beatrice Öman tydlig med att arbetet behöver fortsätta kontinuerligt för säkra resultat och för att hindra att insatserna blir tillfälliga.

– Det är väldigt viktigt att fortsätta jobba annars finns risken att man slutar arbeta suicidpreventivt för att man sett ett tillfälligt, positivt resultat. Ordet stolt blir fel i sammanhanget men vi är väldigt glada över att vi arbetar aktivt med frågan. Det är exempelvis viktigt att se utbildningsinsatser som den färskvara det faktiskt är, vi måste alltid fortsätta utbilda. 

Den länsgemensamma handlingsplanen antas av intresseorganisationen Norrbottens kommuner vars styrelse består av kommunernas kommunalråd. Carina Sammeli (S), Luleås kommunalråd, hänvisar till Helena Moutka, områdeschef Individ och familjeomsorg i Luleå kommun, men hon kan bara svara för arbetet som hennes förvaltning gör för att arbeta suicidpreventivt. 

– Vi har gjort aktiviteter under 2022 och vi på socialen har gjort väldigt mycket för att förhindra självmord, förklarar hon. 

Socialförvaltningen i Luleå arbetar med att starta samverkansprojekt med exempelvis skolan, för att kunna arbeta mer förebyggande, men vad som kan komma att hända på en politisk nivå eller hur andra verksamheter arbetar med den länsgemensamma handlingsplanen kan hon inte svara på.

En kommun som rankats väldigt lågt i sitt suicidpreventiva arbete är Kalix kommun. Tommy Nilsson (S), tidigare kommunalråd i Kalix berättar att arbetet försenats på grund av, bland annat, Region Norrbotten. 

– Det ligger ett uppdrag till tjänstepersonerna om att ta fram en suicidplan. Arbetet har försenats av, bland annat, pandemin men framförallt har regionen inte använt de pengar som avsatts för detta ändamål från regeringen, vilket är en nödvändighet för att få en helhet i den kommunala suicidplanen.

Vidare berättar kommundirektör i Kalix, Maria Henriksson, att kommunen satsar starkt på de unga i Kalix. 

– Det är den viktigaste frågan vi har nu. Vi får inte förlora denna generation. Vi har satt in två skolpsykologer för att fånga upp problemen för vi ser att många unga drabbas och vi kan helt enkelt inte lita på att regionen gör sin del. Det är otroligt långa väntetider på månader, ibland år och det går inte. 

Om du mår dåligt

Om du eller någon i din närhet mår dåligt finns det hjälp att få. Nedan är listat några att ta kontakt med.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80

Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111

Suicide Zero är en svensk ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden.

År 2020 tog sammanlagt 35 personer sina liv i Norrbotten. 

Källa: Suicide Zeros kommunbarometer och 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!