Undersökningen, som har besvarats av 119 representanter inom Kommunal, visar att mer än hälften av de lokala fackliga ombuden varnar för att bemanningen kommer att vara otillräcklig inom äldreomsorgen under sommarmånaderna.
I Norrbottens kommuner är läget tufft, enligt Marianne Engberg.
– Det är väldigt ansträngt läge. Det har varit svårt för dem att hitta bemanning, den är otillräcklig sen tidigare. Det kommer en sommar varje år och jag tycker personligen att arbetsgivaren måste jobba för det här på ett mycket bättre sätt än vad man har gör hittills.
Hon fortsätter:
– Jag förstår utmaningen de har att hitta folk som har kompetens att utföra det här jobbet. Men grundtanken måste ändå vara, att om vi inte själva ska sköta våra äldre hemma, så måste vi göra någonting inom vården.
Enligt henne måste arbetsgivarna visa Sverige och dess unga varför de ska söka jobb inom vården, något hon menar inte görs i dag.
Bättre utbildningar, kompetensutveckling, högre löner, bättre arbetsvillkor, bättre scheman och större möjligheter att påverka, är åtgärder Marianne Engberg säger att kommunerna måste börja ta till för att vända situationen.
– Det som oroar mig, det är att jag tycker det blir lite värre varje år. Det blir lite svårare hela tiden att hitta folk, säger Engberg som menar att det föder ytterligare en farhåga hos henne.
– Långsiktigt utbildar sig ingen, för att man vill inte till yrket. Så det är verkligen viktigt att arbetsgivaren tar det här på allvar, det är en signal.
Vidare poängterar hon att arbetsgivarna måste bli bättre på att visa arbetstagarna vad de har att erbjuda.
– Unga i dag vill ha kompetensutveckling. Att man blir undersköterska betyder inte att man måste stanna som undersköterska, utan du kan specialisera dig.
– Det finns hur många specialistutbildningar som helst i dag som arbetsgivaren skulle ta tillvara på. Mot ambulans, operation, demens, multisjuka och äldre. Locka med vad du mer kan bli: "Det här kommer du in med, sen när du har varit hos oss då kan du fortsätta förkovra dig". Det är så det ska vara.
Låg bemanning inom äldreomsorgen får enligt henne konsekvenser för personalen, bland annat i form av stress och brist på återhämtning. Men också för de äldre, då personalen har mindre tid för varje person.
– Det är de som behöver hjälpen som kommer att drabbas hårdast.