Kommunal: ”Ojämställt arbetsliv gör kvinnorna sjuka”

En kvinna i 35-årsåldern, anställd inom välfärdssektorn. Två barn. Det är hon som oftast drabbas av sjukskrivning.”Ett friskt arbetsliv är en ren jämställdhetsfråga”, säger Kommunal Norrbottens ordförande, Zara Leghissa.

Inte jämlikt. Dagens arbetsklimat är pressat, inte minst inom yrken som domineras av kvinnor. Det är en av förklaringarna till att kvinnor är överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken, menar Zara Leghissa, Kommunal .

Inte jämlikt. Dagens arbetsklimat är pressat, inte minst inom yrken som domineras av kvinnor. Det är en av förklaringarna till att kvinnor är överrepresenterade i sjukskrivningsstatistiken, menar Zara Leghissa, Kommunal .

Foto: Linda Kask

Norrbotten2017-04-11 08:00

”Sjukskriven på grund av stressreaktion efter långvarig hög arbetsbelastning på arbetsplatsen. Nedstämdhet, oro, ångest och sömnproblem. Dubbelslag i hjärta. Senare i sjukfallet har diagnosen utmattningssyndrom tillkommit”.

Raderna ovan är hämtade ur ett beslut om sjukpenning från Försäkringskassan. Personen det gäller är en kvinna, verksam i ett omvårdnadsyrke. En typisk sjukskriven, enligt Zara Leghissa.

– Antalet sjukskrivningar, främst på grund av psykosociala orsaker, ökar i dag. Arbetstempot har blivit högre, belastningen likaså. Det är mer pressat. Allt fler medlemmar inom Kommunal Norrbotten vänder sig till oss för att få stöd och hjälp när de har blivit nekade sjukpenning av Försäkringskassan. Vi har medlemmar som mår så dåligt att de kommer till oss med oöppnade kuvert, säger hon.

I sina dagliga kontakter med medlemmar och förtroendevalda ute på arbetsplatserna, ser hon tydliga samband. Otrygga arbetsvillkor, fler visstidsanställningar och stora brister i arbetsmiljön kombinerat med låg lön och deltidsarbete skapar sjuka arbetsplatser. Individen drabbas och individen är oftast en kvinna.

– Människan har alltmer försvunnit i dagens arbetsklimat. Det är marknaden som styr. Arbetsgivare ser inte nyttan med heltid som norm och med tillsvidareanställningar. Och det är stor skillnad mellan män och kvinnor inom olika yrken.

Visstidsanställningar innebär ofta en otrygg tillvaro med låg lön och svårighet att planera sitt liv. Det skapar i sin tur en stress, som i värsta fall gör människor sjuka, menar Zara Leghissa. Och när de väl blir sjukskrivna väntar nästa kamp.

– Det finns fall där läkaren har sjukskrivit en person i ett halvår, men Försäkringskassan beviljar ingen ersättning. Personen är för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande och då uppstår ett moment 22. Individen riskerar att stå utan ersättning.

Zara Leghissa ser trots allt vissa ljuspunkter, som den avsiktsförklaring som Kommunal och ett antal fackiga organisationer har ingått med Sveriges kommuner och landsting om åtgärder för friskare arbetsplatser. Hon nämner också projektet Heltidsresan, som är Kommunals och SKL:s samarbete för att kommuner och landsting ska införa heltid som norm på sina arbetsplatser.

När det gäller sjukförsäkringens utformning vill Kommunal Norrbotten se en förstärkt och mer individanpassad försäkring.

– Sedan måste det finnas möjlighet att komma tillbaka till arbetet på ett bra sätt, säger Zara Leghissa.

0920-26 28 65

Fler kvinnor drabbas

Vård, skola, omsorg och socialförvaltning tillhör de mest sjukdomsdrabbade yrkesområdena i dag.

Det är också yrken som domineras av kvinnor.

2015 var antalet sjukfall med en sjukskrivning på längre än 14 dagar bland kvinnliga anställda inom vård och omsorg inom särskilt boende (exempelvis äldreboende) 206 per tusen anställda.

Motsvarande siffra för män inom samma yrkesområde var 108.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om