Kommunal i Norrbotten jublar över nytt kollektivavtal

Högre lön, extra satsning på yrkesutbildade – och ett engångsbelopp på 5 500 kronor. "En facklig seger", säger Kommunals ordförande i Norrbotten Zara Leghissa.

Zara Leghissa, ordförande för Kommunal i Norrbotten, med fackförbundets ordförande Tobias Baudin.

Zara Leghissa, ordförande för Kommunal i Norrbotten, med fackförbundets ordförande Tobias Baudin.

Foto: Jonny Vikström

Norrbotten2020-11-03 12:17

Det nya kollektivavtalet mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna SKR blev klart på tisdagen och gäller i fyra år, från 1 november 2020 till och med 31 mars 2024. Totalt ger avtalet lönehöjningar på 5,4 procent på 29 månader, men alla kommunalanställda får också ett engångsbelopp på 5 500 kronor före skatt.

– Jag tycker att kollektivavtalet är mycket bra, en facklig seger trots rådande omständigheter. Nu har man äntligen visat medlemmarna i Kommunal, som stått i fronten och bekämpat corona, hur pass viktiga yrkesgrupper välfärdsarbetarna faktiskt är, säger Zara Leghissa.

Vilka reaktioner har du fått från era medlemmar om engångsbeloppet på 5 500 kronor?

– Det är positiv respons, och förväntningarna har varit skyhöga.

Hon gläder sig åt den extra satsningen på yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg, som ska ge 1,8 procent till under avtalsperioden.

– SKR har visat att de ser positivt på att man utbildar sig inom yrkena i välfärden.

Det nya avtalet innebär bättre villkor kring semester och arbetstider. Nattarbetare får antalet timmar som ingår i en heltidstjänst sänkt med två timmar, till 34,20 timmar per vecka, och större möjlighet till återhämtning.

Den som har en visstidsanställning eller ett vikariat ska erbjudas en tillsvidareanställning efter 18 månader istället för dagens 24 månader.

– Det som har varit viktigt för medlemmarna är lönen framför allt, men också veckoarbetstiden för de som jobbar natt och trygga anställningar, säger Leghissa.

Den nya lönen kommer efter de lokala förhandlingarna som ska inledas framöver.

– Det vi nu har förhandlat fram i det centrala avtalet är golvet. Sedan kan man göra lokala satsningar genom att ytterligare höja lönen. Vi vet hur det ser ut med bristen på människor som vill jobba inom välfärden, allt färre söker sig till utbildningar, så jag ser positivt på om man gör ytterligare satsningar lokalt där det är stor brist på välfärdsarbetare inom vårdsektorn, säger Zara Leghissa.

Hon hoppas på ytterligare satsningar, för att fler ska vilja jobba kommunalt.

– Det handlar om att göra vårdyrket attraktivt och det kan gälla till exempel kommuner som gjort satsningar på vård- och omsorgsprogrammet, där de som går ut direkt får en heltidsanställning tillsvidare. Men också om att få folk att faktiskt stanna kvar i välfärdsyrkena, säger Leghissa.

Så blir löneökningarna

Totalt ger Kommunal och SKR:s nya kollektivavtal 5,4 procent på 29 månader, med en extra satsning på yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg som ger 1,8 procent för hela perioden.

2020

• 2 procent (520 kronor) + ett engångsbelopp på 5 500 kronor

• Extrasatsning på yrkesutbildade 0,6 procent

2021

• 2 procent (530 kronor)

• Extrasatsning på yrkesutbildade 0,6 procent

2022

• 1,4 procent (380 kronor)

• Extrasatsning på yrkesutbildade 0,6 procent

2023

• Utrymmet fastställs av centrala parter

Källa: Kommunal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!