Kalle tog nätdroger och ägnade sig åt graffiti. Han togs av polisen vid flera tillfällen. En gång när han var påverkad hotade och slog han mot de poliser som tog hand om honom. Det hela slutade i tingsrätten. Bevisen mot honom var tunga. Han hade blivit filmad när han klottrade och poliserna vittnade mot honom. Han dömdes till ungdomsvård och skulle dessutom betala skadestånd till fastighetsägaren.
Det hände i Luleå.
Ett rätt vanligt ungdomsbrott (15- 18 år).
Nätdroger problem
Även snatteri, skadegörelse, stöld och misshandel är vanligt.
– Dessutom är det är mycket anmälningar om hot via sms, kränkande foton och hot över huvudtaget, säger Urban Pohjanen, utredningschef inom polisen.
Ett av de stora problemen är droger som kan beställas via internet.
– Det är ju ingen hemlighet att det är lätt att få tag på och svårt att stoppa. Vi har mycket nätdroger och det är mycket vi inte känner till. De lockar och det är lätt att fastna, säger Urban Pohjanen.
Lagstiftningen hinner inte med när nya substanser utvecklas, de är inte illegala förrän lagstiftarna hunnit lägga till dem som olagliga.
– Vi har speciella poliser som arbetar med ungdomsbrottslighet. Vi gör i regel stora insatser på våren då användningen av nätdroger går upp. Vi jobbar för att bryta upp grupperingar bland ungdomarna.
Många skötsamma
Urban Pohjanen poängterar att de skötsamma ungdomarna egentligen blir allt mer skötsamma och de som begår brott är relativt få.
– Snatteri är vanligt, men ofta stannar det vid det och många begår inte andra brott.
Unga som begår brott umgås ofta med andra som begår brott, de kan komma från familjer där det finns kriminalitet. De som i tidig ålder döms för rån, stöld, inbrott och tillgrepp mot motorfordon samt hot och våld mot tjänsteman fortsätter ofta på den brottsliga banan, visar forskning som gjorts hos Brottsförebyggande rådet, Brå.
Brottslighet är vanligare hos unga än hos den vuxna befolkningen. Det är fler pojkar än flickor som begår grövre brott. Snatterier är lika vanligt bland pojkar och flickor.
Polisen jobbar även förebyggande i samarbete med skola och socialförvaltning.
– Områdespoliserna är bra. Det är viktigt att de unga känner sig sedda och det är svårare att begå brott om man är igenkänd, säger Urban Pohjanen.
Anmälningarna om klotter, ofta kallad graffiti, har ökat i Luleå mellan 2011 och 2012.
Klottret är svårbearbetat i Luleå, enligt Urban Pohjanen.
– Det handlar om hur kommunen ställer sig till det. Här vill kommunen ha klotterplank. Det gör att vi inte kan beslagta sprayflaskor med färg, eftersom de kan vara på väg dit.