295 000 kronor är den totala kostnaden för samarbetet med Emil Hansius, som har skett via PR-byrån Gullers grupp. Filmen, som släpptes i slutet av oktober, hade nu i söndags över 407 000 visningar i Hansius egen Youtubekanal. Tillsammans med olika klipp ur filmen som har delats i kanaler som Tiktok är antalet visningar över en miljon, enligt Henrik Söderström.
Är kampanjen med Emil Hansius väl investerade pengar?
– Ja, det kan jag redan säga att det är men vi kommer att göra en utvärdering längre fram. Vi har valt att omfördela i befintlig budget för att kunna göra det här samarbetet. Kostnaden motsvarar den för ett par helsidesannonser i en nationell dagstidning.
Region Norrbotten har i likhet med andra regioner svårt att klara kompetensförsörjningen. Bristen inom vissa sjukvårdsyrken är stor och har under en lång tid fått konsekvenser i form av färre vårdplatser och beroende av inhyrd personal.
Influeraren från Piteå är alltså regionens senaste grepp för att väcka intresse för vårdyrket, särskilt i de yngre målgrupperna. I en drygt 50 minuter lång film testar Emil Hansius att jobba som läkare och ambulanssjukvårdare, vägledd av regionanställd personal. Filmen visas i hans Youtubekanal, som har drygt 435 000 prenumeranter.
– Det är ett test vi gör för att nå ut i kanaler där unga är. Det är spännande och jag tror verkligen det är viktigt att vi hittar nya vägar, säger Henrik Söderström.
I filmen känner Emil Hansius på en gallblåsa, tar biopsier på ett äpple, rycker ut tillsammans med ambulanspersonal och kör blodpåsar med sparkcykel genom korridorerna på Sunderby sjukhus. Detta samtidigt som han försöker mota bort en tilltagande hypokondri.
Han tar också tillfället i akt och ser till att hans likaledes hypokondriska bror får testa på att läggas på en bår och lastas in i en ambulans.
Känsliga tittare varnas och Youtubestjärnans händer skakar när han sätter kniven mot en bit mänskligt organ samtidigt som han informeras om att många drabbas av cancer varje år. Det "konstverk" som framträder när han tittar på ett cellager i mikroskop visar sig vara en hudförändring, eller för att tala klarspråk, cancer.
– Jag tyckte det var häftigt att se vilken otrolig bredd det är inom vården och hoppas att fler duktiga människor där ute blir inspirerade och ansluter sig till vårdyrket, säger Emil Hansius i det pressmeddelande som regionen skickat ut om sin senaste satsning för att säkra personalförsörjning nu och i framtiden.
Att valet föll på just Emil Hansius är för att han utöver sin stora följarskara har en lokal anknytning och dessutom redan har gjort filmer där han testar olika yrken. Själva idén om att anlita honom kom från en medarbetare som hade tittat på hans produktioner tillsammans med sitt barn.
Förutom att försöka locka unga till att jobba inom sjukvården kan samarbetet med Emil Hansius även bidra till att stärka Region Norrbottens varumärke som arbetsgivare genom de medarbetare som medverkar i videon, påpekar Henrik Söderström.
– Det känns jättebra att så många har sett filmen och när man läser kommentarerna till den så är det många som är väldigt positiva, säger han.