Regeringen har nu beslutat vilka vägar, farleder och järnvägar som kommer att byggas eller rustas upp i landet fram till 2029. Totalt handlar det om 700 miljarder i regeringens nationella transportplan.
Förslagen har varit kända sedan tidigare. De ingick i Trafikverkets förslag som överlämnades till regeringen i augusti. Nu har förslagets klubbats vilket ses som en historisk stor seger av S i Norrbotten. Ingenting har fallit bort för Norrbottens del.
– Tvärtom det har tillkommit. Och det är framförallt för E10an, Leif Pettersson, riksdagsledamot för (S) i Norrbotten och ledamot i trafikutskottet.
Läs mer: Här vill Trafikverket satsa miljarder i länet
För E10 och E4 handlar bland annat om flera mil mitträcken. Satsningar som har krävt en utökad finansiering.
– Det är satsningar som gör att man kan upprätthålla hastigheten till 100 km i timmen efter hela E10. Trafikverket har tidigare signalerat en sänkning till 80. Nu säger regeringen nej det får ni inte göra utan vi satsar pengar på att öka trafiksäkerheten istället.
Norrbotniabanan till Skellefteå fick grönt ljus förra veckan. Utöver det får Luleå hamn 1,5 miljard för muddringsprojektet Malmporten. Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) ser det som en tydlig markering på att projektet har bäring för hela nationen.
– Det är en så tydlig markering. Man visar på norra Sveriges betydelse för landets ekonomi. Hamnen i Göteborg och hamnen i Luleå är de man särskilt pekar ut, säger han.
Ett viktigt besked för LKAB och SSAB. Men även för andra framtida gruvbolag i Barentsregionen när mineraler ska fraktas, säger Nordström.
– En enorm utveckling för Luleå. Hamnen kommer kunna ta emot lika stora fartyg som i Göteborgs hamn.
LKAB har lobbat hårt men får inga pengar för dubbelspår på Malmbanan, som annars sägs bli en flaskhals och ett långsiktigt hot mot bolagets tillväxt. Trots det är gruvjätten försiktigt positiv till transportplanen.
– Vi har inte fått någon dörr i ansiktet, säger Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB.
Läs mer: LKAB: "Mer retorik än innehåll"
Gruvjätten läser in två viktiga signaler av regeringen: gränsöverskridande samtal om Malmbanan och Ofotenbanan med Norge – och att Trafikverket får i uppdrag att genomföra en bristanalys på sträckan Narvik - Luleå. Viktiga bitar då det är ett måste att ligga långt fram i planeringsprocessen, menar Krogvig.
– Det hade varit allra bäst om det stod dubbelspår men det hade vi inte realistiska förväntningar på.
Andra saker som gagnar LKAB är bland annat ett nytt signalsystem, bangårdsförlängningar och ökade axellaster på spåren för att kunna rymma tio procent mer malm i vagnarna.
– Med ökade axellaster så klarar vi expansionen under de närmaste åren. Men sen måste mer saker till.