Kiruna får beröm för siminsatser

Att flyktingbarnen i Kiruna får simundervisning och att reglerna för deras närvaro i Simhallsbadet skärpts får beröm.

LIKNANDE PROBLEM. Formerna för flyktingbarnens närvaro vid Nordpoolen i Boden diskuteras också.

LIKNANDE PROBLEM. Formerna för flyktingbarnens närvaro vid Nordpoolen i Boden diskuteras också.

Foto: Lennart Jönsson

NORRBOTTEN2016-01-30 10:00

– Det låter som jättekloka beslut, säger Mikael Andreasson, ordförande för Svenska Livräddningssällskapets regionförbund i Norrbotten.

Han understryker vikten av att flyktingar som inte kan simma också får information och kunskap om de risker som finns när man vistas vid vatten.

– För även om man kan simma kan man ju utsätta sig för risker som är onödiga.

Många drunkningstillbud har med alkohol att göra. Men slarv med att använda flytväst ligger också bakom många tillbud, liksom riskfyllda dyk vid klippor till exempel, berättar Mikael Andreasson.

Män mellan 20 och 60 år är överrepresenterade i statistiken.

Mikael Andreasson tycker att det är ”helt rätt” att personal från HVB-hemmen i Kiruna ska följa med flyktingbarnen till simhallen. Ansvaret för säkerheten kan inte enbart ligga på badhusen.

– Jag tror inte att fler badvakter är lösningen, det går inte att göra badhusen helt säkra, säger han.

Mikael Andreasson understryker också att föräldrar har ett stort ansvar för barnens säkerhet i simhallar i största allmänhet.

Även Jörgen Bergström, simhallschef på Nordpoolen i Boden, berömmer insatserna i Kiruna. Vid Nordpoolen har inga allvarliga incidenter inträffat, men problembilden är densamma.

Till Nordpoolen får barn som är över tio år och kan simma komma utan målsman. Den regeln har Nordpoolen inte kunnat hålla ordentligt vad gäller flyktingbarnen, berättar Jörgen Bergström.

Han säger också att Aleris, ett av de företag som har HVB-hem i Boden, förut gav presentkort till Nordpolen åt flyktingbarnen så att de kunde bada gratis. Men det har de slutat med tillsvidare.

Diskussioner om vad man ska göra åt den låga simkunnigheten och den bristfälliga förståelsen av badhusreglerna pågår.

– Jag misstänker att vi kommer fram till ungefär samma beslut, säger Jörgen Bergström.

Hur hoppas du att det blir?

– Jag hoppas att de får med sig en ledare och att de kanske inte kommer i så stora grupper när de väl kommer. De är självklart välkomna hit, vi vill att de kommer och badar, men det gäller att formerna blir så bra som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om