Rikstrenden speglas inte i Norrbotten, där ingen smitta konstaterats sedan 2020, detta enligt Folkhälsomyndighetens siffror från den åttonde juli. I år har endast Norrbotten och Gotland undvikit smittan. Sommar och tidig höst är högsäsong för smittspridningen av kikhosta. Antalet antalet smittade i Sverige har ökat sedan förra året vilket kan öka risken att sjukdomen sprider sig till Norrbotten. Hygienläkare och vikarierande smittskyddsläkare på Region Norrbotten Peter Cettner svarar på frågor om kikhosta:
Varför har smittan inte kommit till Norrbotten ännu?
– Förmodligen på grund av en fördröjningseffekt. Covid-19 kom med fördröjning till Norrbotten. Det är vanligt att sjukdomar dröjer innan de kommer längre upp i landet. Bakterien måste komma från någon som redan har smittats och spridas vidare.
Varför ökar kikhosta så mycket nu?
– Man tror att det beror på allmänt sjunkande immunitet hos befolkningen i och med att kikhostebakterien under 2020-2023 inte "cirkulerat" i samhället i vanlig utsträckning till följd av covid-pandemin och medföljande isolering samt smittskyddsåtgärder då. Folk har blivit mer mottagliga.
Är det en trend som kan komma att fortsätta?
– Man bör ta i beräkning att ökningen håller i sig ett tag och kan öka ytterligare när det väl börjat sprida sig som det har nu. Normalt för kikhostesmitta är att det toppar under sommar/tidig höst.
Sjukdomen är särskilt riskfylld för spädbarn. Folkhälsomyndighetens rådande rekommendation är att barn från tre månaders ålder bör vaccineras regelbundet upp till årskurs nio och att gravida från vecka 16 ska vaccineras.
Vad bör man tänka på som förälder?
– Spädbarn bör ej träffa förkylda personer utanför familjen. Om man misstänker att ens spädbarn insjuknat i kikhosta ska man snabbt ta kontakt med sjukvården för inrättande av antibiotika. Ju tidigare i förloppet desto effektivare. Behandling kan också vara aktuell när spädbarn har utsatts för kikhostesmitta men inte insjuknat, det vill säga i förebyggande syfte. Gravida bör ta vaccin mot kikhosta efter vecka 16 i graviditeten eftersom modern då bildar antikroppar som går över till barnet och skyddar detta fram tills barnet får första kikhostesprutan vid 3 månaders ålder.
Hur allvarlig kan ett insjuknande vara för ett barn eller vuxen?
– För spädbarn kan det bli allvarligt då de kan få syrebrist och till och med svimma av vid kikningar. Dödsfall kan förekomma. Vaccinerade som trots det insjuknar få en lindrig infektion. Infektioner hos vaccinerade barn och vuxna blir sällan allvarliga. Immunitet avtar efter vaccination men även efter genomgången sjukdom och äldre personer kan då få kikhosta med inte helt typiska symtom.
Hur kommer det sig att det ökar trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccin?
– Även om man är vaccinerad kan man utsättas för smittämnen, utan att bli sjuk och smitta andra. Personer som inte är vaccinerade kan också få sjukdomen och hela befolkningen är ju inte rekommenderade att vaccinera sig mot kikhosta så smittspridning sker fortfarande. Om man blir vaccinerad är man immun i cirka sju år. Blir man infekterad av sjukdomen blir man immun i cirka 15 år.