När det gäller länet i stort ska andelen älgkor som observerats med kalvar ha varit hyfsad, men enligt Björn Sundgren var det väldigt ojämnt fördelat.
I Gällivare ovan odlingsgränsen beräknas det ha varit 45 kalvar på 100 älgkor, medan samma siffra nere kring Piteå var 90 på 100.
– Ingen har ett tvärsäkert svar, men jag tror ganska säkert att det är kopplat till den sena våren med sen snösmältning, säger Björn Sundgren på Svenska jägareförbundet.
Det är alltså inte björnen som tros ha tagit kalvarna, utan den långa och snörika vintern i fjällen som också orsakade att en stor andel av renkalvarna svalt eller frös ihjäl.
Älgarna tenderar att vandra dit de brukar vandra och de som har gått till de här snörika områdena har dragit en nitlott. Redan neråt Jokkmokk syntes fler kalvar per ko.
– Jag skulle tro att det handlar om att vissa älgar har haft otur. I hela Kiruna och Gällivare ovan odlingsgränsen var det uselt, säger Björn Sundgren.
Vad får det här för konsekvenser inför nästa älgjakt?
– Om det är lite kalv så skjuter man lite kalv, men med största sannolikhet kommer man få se färre fjolingar naturligtvis. Nästa år kommer det inte märkas så mycket, men när det blir en dålig generation kan älgarna som finns kvar få sämre förutsättningar att växa sig stora och få många kalvar.