”Varken väljare eller partier är peppade på extraval”

Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) från Haparanda tycker att Vänsterpartiet är oseriösa i sitt agerande av hyresfrågan. ”De agerar som om de kan bestämma helt själva. Så fungerar inte vårt politiska system”, säger hon.

Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) tycker att Vänsterpartiet bör tänka på att misstroendeförklaringen kan leda till att Sverige får en högerregering.

Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) tycker att Vänsterpartiet bör tänka på att misstroendeförklaringen kan leda till att Sverige får en högerregering.

Foto: Nellie Andersson

Norrbotten2021-06-20 13:50

Hyresgästföreningen och deras motparter på bostadsmarknaden får fram till den 1 september på sig att förhandla fram ett alternativ till det omstridda förslaget om fri hyressättning i nyproducerade bostäder. Annars kommer förslaget som det ser ut i nuläget att gå igenom. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf vid en presskonferens på söndagsförmiddagen.

Vänsterpartiet, som har drivit fram en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven med anledning av frågan, uppgav strax därefter att man inte var nöjda med beskedet.

– Hyresgästföreningen vet ju att om de inte kommer överens i förhandlingarna så blir de tvungna gå med på ett dåligt förslag. Socialdemokraterna försöker slingra sig undan frågan genom den här lösningen, sade riksdagsledamoten Birger Lahti (V) från Pajala.

Hans norrbottniske riksdagskollega Ida Karkiainen (S) håller inte med.

– Det här förslaget ger bostadsmarknadens parter en möjlighet att komma överens om en bättre lösning, säger hon.

Men innebär det inte att Hyresgästföreningen pressas att gå med på förslag eftersom deras motpart annars kan vänta ut dem fram till den 1 september?

– Den pressen skulle finnas oavsett, eftersom en majoritet i riksdagen är för fri hyressättning i nyproduktion. Så det skulle kunna drivas igenom ändå. På det här sättet får parterna bättre möjligheter att lösa det tillsammans, säger Ida Karkiainen.

Samtidigt uppger hon att förslaget inte skulle gå igenom om Socialdemokraterna hade egen majoritet i riksdagen.

– Nej, det är ett förslag som kommer från Centerpartiet och Liberalerna, som en del av Januariavtalet. Och så är det i politiken, man måste kunna kompromissa, säger hon och tillägger:

– Men nu agerar Vänsterpartiet som om de kan bestämma helt själva i riksdagen. Och så fungerar inte vårt politiska system.

Ida Karkiainen menar att Vänsterpartiet bör tänka på och ta ansvar för att Stefan Löfvens eventuella avgång kan leda till att Sverige i förlängningen får en högerregering. Dessutom tror hon att det i samhället inte finns någon entusiasm för ett extraval så nära inpå det ordinarie riksdagsvalet 2022.

– Det är något som varken väljarna eller de politiska partierna är peppade på.

Misstroendeförklaring

En misstroendeförklaring i riksdagen kan väckas mot både en regering och en enskild minister. För att misstroendeförklaringen ska kunna väckas krävs en skriftlig begäran med underskrifter från minst 35 riksdagsledamöter.

För att en misstroendeförklaring ska gå igenom måste minst hälften av riksdagen rösta ja. Om en misstroendeomröstning mot statsministern går igenom ska hela regeringen avgå. Det kan dock förhindras om regeringen inom en vecka beslutar om extra val till riksdagen.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!