Kända Luleåfotografens unika bildskatt digitaliseras

Ett unikt tidsdokument efter 66 år som journalist och fotograf i norra Sverige. Nu ska Luleåfotografen Bert Perssons bildsamling digitaliseras av Norrbotten museum.

Cyklisten Gustaf Håkansson, kallad Stålfarfar, vid tävlan i Sverigeloppet år 1965. Sverigeloppet gick mellan Haparanda och Ystad

Cyklisten Gustaf Håkansson, kallad Stålfarfar, vid tävlan i Sverigeloppet år 1965. Sverigeloppet gick mellan Haparanda och Ystad

Foto: Bert Persson/Norrbottens museum

Norrbotten2023-10-18 18:00
undefined
Pajala marknad i juli 1976, från ett reportage i Hänt i Veckan.

Bert Persson bodde i Luleå och avled i sitt hem på Malmudden 2017. Bildsamlingen ägs i dag av hans hustru och döttrar.

Totalt innehåller samlingen cirka en miljon bilder (!) varifrån Norrbottens museum under 2022 förvärvade mellan 5 000 och 6 000 negativ.

undefined
Bert Persson skrev bland annat en bok om de 60 år han följt den samiska befolkningen. Här ses han i ett möte 2007 med en annan författare, Björn Hellberg.

Bilderna kommer från Perssons hela yrkesliv och speglar bredden av hans arbete, med skildringar av exempelvis industrier, näringsliv, Försvarsmakten, föreningsliv och inte minst den samiska kulturen och samhället.

Fotografierna publicerades av en rad olika rikstäckande tidningar och tidskrifter, bland annat av Expressen och bildtidningen Se, i samband med reportage där livet i norra Sverige skildrades. Bert Persson var verksam från Sundsvall och norrut, och täckte även Nordkalotten.

undefined
Cyklisten Gustaf Håkansson, kallad Stålfarfar, vid tävlan i Sverigeloppet år 1965. Sverigeloppet gick mellan Haparanda och Ystad
undefined
Tullen vid Haparanda-Torneå under sommaren 1972.

– Bert Perssons bildsamling är ett unikt tidsdokument från tidigt 1950-tal fram till hans bortgång 2017. Förvärvet av delar av hans livsverk är ett värdefullt komplement till Norrbottens museums samlingar, säger Nils Harnesk, chef för samlingsavdelningen vid Norrbottens museum.

Den del av bildskatten som museet köpt in digitaliseras under 2023 och våren 2024. Arbetet sker i ett samarbete med det sociala företaget Bevara digitalt i Sunderbyn.

undefined
Dans i Kukkola i juli 1965.
undefined
Fotograferandet hade Bert Persson med sig hela livet. Den här bilden, med en betydligt modernare kamera än den som Bert använt sig av hela livet, togs i samband med en utställning 2015.

1100 bilder har hittills digitaliserats och ska publiceras i Norrbottens museums samlingsdatabas Carlotta.

– En förutsättning för att kunna digitalisera fotografierna är att samarbeta med en extern part. Delar av digitaliseringen kan vi göra internt, men inte allt. För oss var samarbetet med ett arbetsintegrerande socialt företag viktigt för att hjälpa de som står långt från arbetsmarknaden, säger Nils Harnesk.
 

undefined
Nils Harnesk, Norrbottens museum.

– Vi är glada för samarbetet med Norrbottens museum. Ett samarbete som vi under en längre tid har önskat få på plats. Vi förmedlar arbetspraktik- och rehabplatser, säger Gunilla Sundvall Rönnqvist, Bevara Digitalt. 

Hon fortsätter:

– Samarbetet ger en stabilitet över tid och kanske vi också kan erbjuda fler platser. Allt eventuellt överskott går tillbaka till verksamheten. Vi har fått fin handledning och snabba svar på frågorna i uppstarten.

undefined
Berit Åström, antikvarie vid Norrbottens museum.


Antikvarierna Berit Åström och Christelle Fredriksson vid Norrbottens museums bildarkiv hoppas på ett långvarigt samarbete.
– Det är ett utvecklande och glädjefyllt samarbete för oss. Bevara Digitalt gör ett fint arbete med all informationshantering som ingår i att digitalisera och ordna bilderna.

undefined
Luleå basket i 1979 års tappning, baskettraditionen i Luleå är långvarig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!