Det är de timmar som kallas väntetid och beredskap som inte kan komma att ersättas enligt den tolkning som Försäkringskassan har gjort. En personlig assistent som arbetar aktivt i till exempel 20 minuter kan sedan få vänta en timme tills nästa aktiva arbetsuppgift uppstår. Väntetiden är då den tid mellan de aktiva arbetsuppgifterna.
– Det är horribelt. Naturligtvis kommer det att påverka kunder som har ett väldigt omfattande hjälpbehov. Vilket de flesta har som har personlig assistans, säger Frida Morino som är företagsledare på Prima Assistans.
Det var i somras som Högsta Förvaltningsdomstolens dom kom. Den 20 oktober skriver Försäkringskassan, som är den myndighet som avgör den enskildes vårdbehov, ett brev till regeringen och påtalar att den tolkning som de anser att de måste göra kan få negativa konsekvenser. I brevet, som TT tagit del av, skriver Försäkringskassan att uppemot 6.000 av de 15.000 funktionshindrade personer som har statlig assistansersättning, kan förlora stödtimmar efter den nya domen.
– Det finns personer som klarar sina nätter och kan bo och leva självständigt tack vare hjälp av vänte- eller jourtid. Försvinner den här formen av hjälp, så är frågan hur det för den enskilde ska fungera med nätterna. Punktinsatser med hjälp av hemtjänst skulle kunna fungera menar man, men så är det inte. För en person som är väldigt orolig eller har kramper kan behöva hjälpen väldigt fort. Att då larma och invänta hemtjänsten, det kan jag inte förstå hur det ska gå, säger Frida Morino.
Kostnaderna för assistansverksamheten har de senaste åren ökat och regeringen uppmanade därför Försäkringskassan att se över kostnaderna för den statliga assistansersättningen. Frida Morino kan dock inte se hur man kan spara pengar med att ta bort ersättningen för vänte- och beredskapstimmarna.
– Om två personer från hemtjänsten åker ut fyra gånger på en natt så motsvarar det vad en personlig assistent kostar, säger Frida Morino, företagsledare på Prima Assistans.
Åsa Regnér som är barn-, äldre och jämställdhetsminister säger i en kommentar till TT att hon inte utesluter en lagändring.
”Jag utesluter inte att det kan behövas lagändringar för att säkerställa att de som är i behov av stöd för det”.
Under tisdagen ska Socialutskottet i riksdagen ha ett extrainsatt utskottsmöte om den framtida assistansersättningen.