Kan bli världens dödligaste konflikt

Kriget i Afghanistan väntas bli den dödligaste konflikten i världen detta år. För en barnfamilj som utvisas väntar en mycket svår situation, uppger Anna Ek vid Svenska Afghanistankommittén.

Anna Ek, pressekreterare vid Svenska Afghanistankommittén, konstaterar att tillvaron i landet är fortsatt mycket svår.

Anna Ek, pressekreterare vid Svenska Afghanistankommittén, konstaterar att tillvaron i landet är fortsatt mycket svår.

Foto: Svenska Afghanistankommittén

Norrbotten2018-11-15 05:00

Anna Ek är pressekreterare vid Svenska Afghanistankommittén och besökte landet för ett år sedan. Hon kommer att resa dit igen om två veckor. Hon berättar att den internationella tankesmedjan International Crisis Group som följer väpnade konflikter runt om i världen har förutspått att konflikten i Afghanistan blir årets dödligaste. Det stärks även av FN-organet UNHCR:s rättsliga ställningstagande som kom nu i september, där man slår fast att säkerhetsläget i landet försämras hela tiden. Självmordsattacker och blodiga attentat rapporteras det om så gott som dagligen. UNHCR pekar också på att den humanitära situationen har försämrats. Talibanerna kontrollerade i september 43,7 procent av alla distrikt i Afghanistan.

– Det är en oerhört svår situation, både för ensamma som skickas tillbaka och för familjer som saknar nätverk på plats. På grund av konflikten och fattigdomen har många tvingats fly och familjer och släkt har tappat kontakten med varandra. Jag tror inte att vi här i Sverige alls kan föreställa oss hur det är att leva i Afghanistan, den staten finns ju inte på det sätt som vi tänker oss en stat, säger Anna Ek.

Barn och kvinnor pekas av UNHCR ut som riskgrupper som kan förväntas bli utsatta för förföljelse. Samtidigt har situationen förbättrats när det exempelvis gäller skolgång och sjukvård de senaste 15 åren, uppger Anna Ek.

– Men det kan variera kraftigt från provins till provins, områden som har varit säkra utmanas plötsligt av talibaner och det är inte ovanligt att skolor får stänga tillfälligt. När det gäller sjukhusen blir de ofta överbelastade av skadade från den väpnade konflikten, det gör att många i civilbefolkningen får stå utan vård.

Hon beskriver ett land där arbetslösheten är skyhög och där familjer ibland tvingas hålla barnen hemma från skolan för att det helt enkelt är för farligt att gå ut.

– Samtidigt måste vi orka hålla fast vid den positiva utvecklingen som ändå finns, där fler barn går i skolan och möjligheterna till sjukvård blir bättre. Vi får inte ge upp hoppet och vi måste fortsätta stödja befolkningen, menar Anna Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om