Kampen om riksdagen hårdnar

Nya uppstickare ger sig in i matchen om Norrbottensbänken i riksdagen för Socialdemokraterna och Moderaterna. Riksdagsledamoten Krister Hammarberg (M) utmanas av ett nytt namn, och Sven-Erik Bucht (S) ger inga besked om framtiden.

NAGELBITARE. Nya nomineringar strömmar in för (S) och (M):s Norrbottensbänk. Sven-Erik Bucht är den enda som inte lämnat besked om ny kandidatur från S-bänken. Krister Hammarberg (M) utmanas av ett nytt namn.

NAGELBITARE. Nya nomineringar strömmar in för (S) och (M):s Norrbottensbänk. Sven-Erik Bucht är den enda som inte lämnat besked om ny kandidatur från S-bänken. Krister Hammarberg (M) utmanas av ett nytt namn.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten2017-08-09 18:45

Med drygt ett år kvar till valet börjar det dra ihop sig för partierna att ta fram sina kandidater till personvalslistorna för riksdagen.

Ett högaktuellt parti är Moderaterna där nomineringsprocessen är igång. Partiet fick ett mandat i riksdagen från Norrbotten som Krister Hammarbergh sitter på. Om partiet inte får ytterligare ett mandat kan det bli fight mot Jonas Grafström. Grafström har tidigare gett signaler om att han överväger att ställa upp till riksdagslistan. Nu har han tänkt klart.

– Jag kommer att kandidera, jag har fått massor av nomineringar och folk har hört av sig. Så jag har skickat in till nomineringskommittén att jag står till förfogande, säger han.

Den 20 augusti stängs nomineringsfönstret. Därefter kommer partiet hålla i ett provval bland medlemmarna. Enligt tidigare uppgifter kommer Grafström sannolikt göra rent hus. Sedan hänger det på uppslutningen på nomineringsstämman i november.

Krister Hammarbergh har suttit som ledamot i riksdagen sedan 2004. Han lämnar inga tydliga besked om framtiden.

– Vi får väl se om någon nominerar mig så får vi ta det vidare sen, säger han.

Om du blir nominerad, hur gör du då?

– Vi tar en sak i taget.

Ett annat parti är Socialdemokraterna där det också brinner i knutarna. I slutet på augusti ska alla nomineringar ha lämnats in till distriktets valberedning. Men det är trångt på partiets riksdagslista. Förra valet fanns 27 namn och fem av dessa hade mandat att sitta i riksdagen. Det finns inga signaler om avhopp från partiets nuvarande förstafemma i riksdagen. Ida Karkiainen (vikarie åt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht), Emilia Töyrä, Hannah Bergstedt (tillbaka från mammaledighet), Fredrik Lundh Sammeli och Leif Pettersson bekräftar alla att de ställer upp.

– Jag har meddelat arbetarkommunen i Boden att jag tänker göra det. Sen får vi se vad som händer, säger Leif Pettersson.

Det är däremot oklart hur toppkandidaten Sven-Erik Bucht ser på nästa mandatperiod. Frågan har ställts till hans presskontakt men har förblivit obesvarad. Ett svar väntas komma de närmsta veckorna.

Det finns några namn på S-listans mellanskikt som inte kandiderar på nytt och som ger plats för nya reserver. Bland annat har Kalixbon Erkki Haarala (plats elva 2014) hoppat av partiet och Lenita Ericsson, (plats 14) kommer ägna sig åt kommunalrådsposten i Luleå.

Samtidigt bankar nya namn på dörren och kandidaterna blir fler och fler. Enligt NSD:s ledarblogg har bland andra Lena Aronsson, kf-ledamot i Luleå, och Gustav Uusihannu, vice ordförande i regionfullmäktige och Ina Sanberg, ledamot i Luleås fritidsnämnd, lyfts fram. I Piteå nämns nykomlingen Frida Söderberg som ett nytt namn.

Namn som tidigare nämnts är Johannes Sundelin, Gällivare, LO-distriktets ordförande Krister Johansson, Transports Robert Savela, Linus Sköld från Älvsbyn (som har vikarierat i riksdagen för Hannah Bergstedt) , Lotta Åman, Arvidsjaur och Ferid Letic, Piteå.

I nuläget har endast Liberalerna och Centerpartiet spikat sina listor. Centern saknade mandat i riksdagen efter valet 2014. I maj togs en ny riksdagslista fram där Nils-Olov Lindfors fick förstaplatsen, tätt följd av uppstickaren Linda Ylivainio.

Kristdemokraterna, som också står utan mandat, skulle ha spikat sin riksdagslista i maj. Men frågan har skjutits fram till i höst.

Sverigedemokraterna har precis dragit igång sin nomineringsprocess. Förra valet hade partiet en och samma lista i hela Sverige. Inför valet 2018 blir det lokala listor med en egen för norrbottniska kandidater.

Miljöpartiet och Vänsterpartiets nomineringsstämmor ligger också längre fram i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!