Yrkesfiskarna har larmat om att tillgången på löja var usel i år. Frågan är vad det beror på. Där går forskarnas analyser något isär.
Sälforskaren Sven- Gunnar Lunneryd har tidigare gått ut och sagt att sälbeståndet har ökat kraftigt och därför bör det införas skottpengar på dem.
– EU har infört ett förbud mot handel med sälprodukter. Det blir inte så stort intresse för jakt, har han motiverat förslaget med.
Enligt Mikaela Bergenius, doktor i fiskeribiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kan det finnas flera orsaker till att siklöjan minskat.
– Löjan är rätt så miljöstyrd. Reproduktionen är beroende av salthalt och temperatur, men också mängden föräldrar förstås. Jag tror också att fisket har en påverkan på beståndet. Att man fiskar så att det inte är långsiktigt hållbart. Det är det jag räknar på, säger hon.
Enligt Mikaela Bergenius kan tillgången på löja variera.
– Jag kan inte påstå att det är kritiskt för siklöjan. Det har varit mycket bra fiske de senaste åren. Att det nu går ner på det här sättet som i höst är inte ovanligt. Det kan vara en naturlig variation.
Även sälen har en påverkan, enligt henne.
– Sälen har ökat dramatiskt under senare år. Och den äter en hel del siklöja. Det har jag visat i mina analyser. Nu har vi väldigt begränsad information, så det är svårt att uttala sig om exakta mängder som sälen äter, om variation mellan år och variation mellan individer och vilka storlekar av löjan de tar. Exakt vad det är som påverkar antalet sälar är också svårt att säga.
Hon menar att forskningen bör undersöka flera olika aspekter som kan påverka löjbeståndet. Som sälarna, men också variationer i temperatur och salthalt. Det senare är beroende av hur stor nederbörden varit och hur snösmältningen sett ut.
– Temperatur och salthalt kan vi inte göra så mycket åt, inte kortsiktigt i alla fall. Det handlar ju om klimatförändringarna. Men vi kan se om vi kan begränsa fisket. Och man skulle kunna begränsa sälen.
Nu har hon föreslagit att det kan göras en neddragning av löjfisket.
– Jag ger rådet utifrån biologisk synpunkt, på det som vi kan påverka. Mitt råd är att minska dagens 1 500 ton med 30 till 70 procent. Det beror på vad man vill ta för risker med ungfiskproduktionen.
Det rådet har gått till havs- och fiskerimyndigheten. Ett nytt råd kommer inför nästa säsong, då myndigheten ska fördela licenser för löjfisket.