Byggnads har varslat om strejk för totalt 2 600 av sina medlemmar. 1 650 av dem går ut i strejk på tisdagen efter att byggnads sagt nej till motparten Sveriges Byggindustriers bud.
"Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej", skriver Byggnads i ett pressmeddelande.
I Norrbotten berörs fyra stora byggen. Det handlar om Peabs bygge av Kirunas nya stadshus, Nåidens trygghetsbostäder på Gäddviksvägen i Gammelstad och två av NCC:s byggen – de sista två höghusen på Lulsundsberget i Luleå och det planerade 16-våningshuset i Piteås kvarteret Ekorren.
Joakim Lindholm, ordförande för Byggnads i Norrbotten, befinner sig i Stockholm för möte med förhandlingsdelegationen. När NSD talar med honom på måndagskvällen har han inte gett upp hoppet om en lösning under natten, innan varslet träder i kraft.
– De kör nog på till 06.00. Vi får se var saker och ting hamnar, säger han.
Byggnads krav är en 3,2-procentig löneökning. I medlarbudet som förkastades erbjöds 2,2 procent, det vill säga i nivå med industriavtalet.
Men enligt Joakim Lindholm handlar striden i första hand om andra frågor än lönen.
– Byggnads har flaggat för jämställhet, hur man får in fler nyanända, fler lärlingsplatser. Det är ganska ointressant för oss med kronor och ören om vi inte har trygga anställningar att gå till och om det inte är seriösa företag som utför arbetena. Men arbetsgivarna vill inte diskutera de här frågorna, säger Lindholm.
Hur upplever du stödet för en strejk?
– Vi har stort stöd bland medlemmarna. Det handlar om deras anställningsstrygghet. De vill arbeta i serieösa företag och vara stolta över att vara byggnadsarbetare i Sverige.
Och hos allmänheten?
– Jag tror att varenda svensk ställer upp för likalönpincip, ordning och reda i byggbranschen och för att den som gått en gymnasieutbildning med inriktning mot bygg får en lärlingsplats.
"Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer", skriver Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.