Valfebern stiger. Klockan 20 i kväll stängs vallokalerna och ganska direkt efter det börjar de första resultaten komma in.
Intresset för det här valet har varit enormt. Det säger flera politiker som NSD pratat med.
– Det är ett viktigt val, det upplever jag när jag pratar med väljarna. Jag har aldrig varit med om att det varit så många valarbetare i Luleå, säger Madelen Rydehäll, ombudsman på Socialdemokraterna i Luleå.
Varför tror du intresset är så stort?
– Jag tror många känner att åtta år med alliansen är för lång tid. Det är många hål i världfärdssystemet som måste rättas till. Det var nog bra med skattesänkningar, att väljarna fick mer pengar i plånböckerna, men det har gått för långt. Det får inte bli på bekostnad av mina barns utbildning. Det här valet kommer bli en rysare på riksplanet, säger hon.
Vid 18.30 i dag öppnar Socialdemokraterna sin valvaka på våning fyra på Clarion hotel sense i Luleå. Vid 21-tiden kopplar de upp sig mot den centrala valvakan. Vid 22.30 beräknar de ha ett preliminärt resultat för riket, och strax därefter ett preliminärt resultat för Luleå.
Varför har ni valvakan där?
– Det ska rymmas mycket folk. Det är över 200 anmälda och vi behövde en stor lokal. Det var ett större intresse än vad vi hade räknat med, vi brukar vara kring 100-130 personer, säger Madelen Rydehäll.
"Lite nervöst"
För Feministiskt initiativ blir det första gången de håller en valvaka. De har valt att vara i Föreningarnas hus på Storgatan i Luleå.
– Vi bjuder på snittar, säger Anna Meissner, ledamot i lokalföreningen i Luleå och tredje namnet på kommunfullmäktigelistan.
Vad har du för känsla inför valdagen?
– Lite nervöst, det finns en förväntan. Hur kommer det att gå, i vilka kommuner kommer vi in i fullmäktige? Det blir oerhört spännande, säger hon.
Om du skulle sammanfatta den valrörelse som ni tagit er igenom nu, hur skulle du beskriva den?
– Jag måste säga att jag är otroligt imponerad över alla volontärer som engagerat sig i Norrbotten. Som har delat ut foldrar, hängt upp affischer och distribuerat valsedlar som vi måste göra själva. Det har varit ett otroligt engagemang. Det är många som brinner för det här och som har lagt ned många timmar på att det ska bli verklighet, säger Anna Meissner.
Det sägs att ni uppmuntrar till att bära rosa tröjor på er valvaka?
– Givetvis har vi ett rosa tema. "Think pink"!
"Mycket står på spel"
Moderaterna i Luleå kommer att hålla till på restaurang Tallkotten.
Det var flådigt värre?
– Nej då, ha ha. Det blir en enkel buffé och folk får stå för drycken själva. Vi blir omkring 55 personer, säger Anders Josefsson, förstanamn på Moderaternas lista till kommunfullmäktige.
Vad har du för känsla inför dagen?
– Det är vinna eller försvinna. Det är ett vägval för Sverige, oavsett vilken sida som vinner. Det är nu vi bestämmer vilken väg Sverige ska gå. Vi har haft åtta år med alliansen, det är unikt att vi har brytit den enorma socialistiska dominansen som har varit. Skulle vi ta det en tredje gång skulle vi verkligen ändra kursen för Sverige.
Är det här valet hetare än andra?
– Ja, det märks på människor att det är mycket som står på spel. Det är ett helt annat engagemang. Det är fler ute och arbetar och det är fler som är nyfikna på politiken. Människor vill lära sig och inte bara slentrianrösta, säger Anders Josefsson.
Kan du beskriva en valvaka, för en som aldrig varit där?
– Jadu, alla är väldigt trötta för man har slitit i veckor och jobbat hårt in i det sista. Det är en chans att pusta ut, prata igenom det som varit och invänta resultatet. Vi har trevligt tillsammans. Sedan blir det antingen väldigt glatt eller väldigt deprimerande, säger han.
Oberoende valvaka
För första gången håller även Företagarna i Norrbotten också en egen, politiskt oberoende valvaka. Även den på Clarion hotel sense i Luleå. Cirka 70 personer förväntas dyka upp där.
– Jag blev överraskad av det stora intresset. Det märks att det finns ett behov av att ha ett omvärldsbevakande mingel, säger Ingela Lekfalk, nytillträdd ordförande sedan en månad tillbaka.
Varför ska ni ha en egen valvaka?
– Vår verksamhet går ut på att vara opinionsbildande och jobba för att företagarna får bättre villkor. Jag upplever företagarna som väldigt samhällsmedvetna, ett samhällsengagemang som kan bygga på att man är politiskt intresserad utan att för den skull ha en partifärg.
– Det är hos småföretagarna jobben finns, så självklart ska vi driva opinion.
Vilka krav vill ni få igenom, konkret?
– En fråga som vi drivit hela mandatperioden är att ta bort ansvaret för den andra sjuklöneveckan. I dag har alla partierna det som ett vallöfte. Det är ett konkret exempel. Ett annat är att vi, som organisation, vill ha en generell sänkning av arbetsgivaravgiften, säger Ingela Lekfalk.