Jod till norrbottniska barn vid finskt haveri
Inträffar en allvarlig olycka vid det planerade kärnkraftverket i Simo måste barn inom tio mils radie medicineras med jod för att begränsa stråldosen som sköldkörteln utsätts för. Simo ligger bara fyra mil från den svenska gränsen.
Så här kommer det att se ut när kärnkraftverket inom Karsikkoniemiområdet i Simo står klart.
Foto:
Simo är en av tre tänkbara platser för det nya finska kärnkraftverket. Den andra ligger i närheten av Brahestad och den tredje i Strömfors kommun i södra Finland.
Fennovoima vill bygga en anläggning med en eller två lättvattenreaktorer för produktion av 1 500 - 2 500 megawatt. I anslutning till denna ska en slutförvaringsanläggning för låg- och medelaktivt avfall byggas.
Gränslösa konsekvenser
Oavsett var det nya kärnkraftverket byggs får en olycka gränsöverskridande miljökonsekvenser.
Bolaget använder på flera ställen i miljökonsekvensbeskrivningen ordet "osannolikt" om möjligheten att en allvarlig olycka skulle inträffa, och det för tankarna till Tage Danielsson och den svenska Harrisburgdebatten.
Skulle den osannolika härdsmältan trots allt inträffa är följderna för omgivningen beroende på väderförhållandena. Enligt miljökonsekvensbeskrivningen kan det under en kortare tid bli begränsningar i användningen av jordbruksprodukter på ett avstånd av ända upp till 100 mil från kärnkraftverket.
Det skulle således drabba jordbruket i större delen av Finland, Sverige och Norge.
Det kan också innebära att det under lång tid inte går att ta vara på vissa typer av svamp upp till 30 mil från kraftverket.
Evakuering
Byggs kärnkraftverket i Simo skulle en allvarlig olycka innebära att hela Norrbottens kustregion drabbas för lång tid framåt.
De som bor upp till 5 kilometer från kärnkraftverket måste evakueras.
Är väderförhållandena ogynnsamma kan kan människor som bor upp till 10 kilometer från kärnkraftverket tvingas ta skydd inomhus. Det måste då också kompletteras med intag av jodtabletter.
Väderförhållandena hade stor betydelse för hur radioaktiviteten efter härdsmältan i Tjernobyl spreds. I den finska miljökonsekvensbeskrivningen konstateras att den viktigaste väderfaktorn är regn.
Skulle det regna sköljs de radioaktiva ämnena ur utsläppsmolnen och ner på marken. Då blir det mest radioaktivitet i regnområdet medan områden med uppehåll får mindre radioaktivt nedfall.
Billigare el
I miljökonsekvensbeskrivningen framhålls att ett nytt kärnkraftverk och därmed ökad elproduktion kommer att leda till lägre elpriser på den nordiska elbörsen och även till mindre förbrukning av fossila bränslen för elproduktion.
Vid normal drift, utan olyckor, begränsar sig den gränsöverskridande miljökonsekvensen till regionalekonomiska effekter i Haparandatrakten. Svenskar kommer sannolikt att arbeta med kärnkraftsbygget och bolaget räknar också med att en del av det färdiga kärnkraftverkets personal kommer att vara bosatt i Sverige. Haparanda kan få "avsevärd nytta" av kärnkraftverket, som det uttrycks i beskrivningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!