Jobb - efter tre års sökande

LULEÅ
I tre år har trebarnspappan Alejandro Palma Carmach, 24, sökt jobb. Förgäves.
Men två dagar innan Lucia hände det.
Detta efter Arbetsförmedlingens punktinsats bland långtidsarbetslösa.

Gösta Larsson var abretslös i två år. Detta trots universitetsstudier och kunskaper i japanska. Han uppmanar unga som söker jabb att tänka om.

Gösta Larsson var abretslös i två år. Detta trots universitetsstudier och kunskaper i japanska. Han uppmanar unga som söker jabb att tänka om.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2013-12-30 05:06

På tre år har den höga ungdomsarbetslösheten i Norrbotten halverats. Men trots det är det svårt för unga att få jobb. Både för de med utbildning och för dem utan.

Efter två år utan arbete började Gösta Larsson, 27, misströsta. Han hade slutfört studier i statskunskap på Luleå tekniska universitet. Han hade dessutom lärt sig flytande japanska efter studier utomlands. Han hade besökt flera jobbcoacher utan resultat

– Jag gjorde som alla andra och det man sa åt mig. Skicka in CV:n. Det finns ingen anledning till att du inte ska få jobb. Ditt CV ser jättebra ut. Det kommer snart att hända. Men när inget hänt efter två år började jag undra vad som var fel, säger Gösta Larsson.

– Men 400 andra skickar också in sina CV:n till samma arbetsgivare.

Trebarnspappan Alejandro Palma Carmach har haft det lika svårt. Han vet inte varför det varit så svårt att få jobb.

– Mycket konkurrens skulle jag tro. Periodvis har jag sökt elva, tolv jobb om dagen. Ofta får man inte någon respons, säger han.

Lösningen efter tre års väntan kom några dagar innan Lucia.

– Jag hade inte ens sökt jobbet. Men de ringde från arbetsförmedlingen och fråga om jag var intresserade. Tio minuter senare ringde de och frågade om jag hade tid för en intervju, säger han.

Bland 360 ansökningar hade han dykt upp. Nu jobbar han hos en av Luleås bilförsäljare.

– Det passar mig bra. Jag är ju riktigt social, säger han.

Samma sak hände Göran Larsson. I november förra året kom vändningen. Efter ett telefonsamtal så ställde han sig på en scen medan 100 av Luleås företagare åt frukost och såg på. Under fem minuter berättade han om sig själv. Och kort därefter fick han en praktikplats på Luleå näringsliv. Nu arbetar han i Våga-projektet som verkar för att föra in ungdomar i arbetslivet.

– Jag är så glad att jag hoppade på det. Och det här är viktigt. Ungdomar måste ta chansen när folk erbjuder dem möjligheter. Man blir lätt så deprimerad när man är hemma hela tiden. Man har ingen fart, ork eller tro att någon vill hjälpa en, säger Gösta Larsson.

Bakom båda rekryteringarna ligger det projekt som drivs av Arbetsförmedlingen och Företagarna. Projektet leds av Lena Remahl och har sedan det startade i maj resulterat i 195 nya jobb. Uppdraget är att "sälja in" arbetslösa till företagen och överbrygga den misstro mot arbetsförmedlingen som finns hos många företag.

– Det finns en missuppfattning om oss på arbetsförmedlingen att om man lämnar till oss så kommer det 1 000 sökande som inte vill ha jobbet, säger Lena Remahl.

Nu ringer företag till henne och ber om en person med speciella egenskaper. Sedan plockar hon fram tre personer. Enligt Lena Remahl har många företagare svårt att ta sig tid till rekryteringar, även om de behöver det.

Gösta Larsson rekommenderar själv "baklängesmetoden" (se faktaruta) när man söker jobb idag.

– Jag går inte fram till en tjej och bara säger får jag chans på dig. Likaså kan jag inte gå till ett företag och säga får jag jobb hos er. Det skapar ingen relation, säger han.

– Om man bara skickar in sitt CV till ett företag så vet man redan i förväg att man inte får något svar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om