Januari var mildare än normalt – men långt ifrån något rekord

Bilderna från Arjeplogsfjällen talar sitt tydliga språk. Men tro inte att januari månad var rekordmild i Norrbotten.Det har varit betydligt varmare än så...

milt. Kartan visar medeltemperaturerna för Norrbotten ligger på över det normala.

milt. Kartan visar medeltemperaturerna för Norrbotten ligger på över det normala.

Foto: SMHI

NORRBOTTEN2017-02-03 06:30

Förra fredagen, den 27 januari, fick Niklas Söderberg och Therese Lindmark en blöt överraskning när de tittade ut över Laisälven som rinner förbi Bäverholmens Wärdshus och stugby som paret driver.

Ute på isen låg det drygt 30 centimeter vatten.

Therese tog en bild på sin sambo när han tog på sig stövlarna och klev ut.

– Det var 32 centimeter flödvatten på isen när han mätte, berättar hon och fortsätter:

– Det var en kombination av värme och regn som gjorde att älven steg och tryckte upp vatten.

Therese Lindmark och Niklas Söderberg har drivit Bäverholmen, som ligger i Arjeplogs kommun, sedan 2013, och märkte redan av under fjolåret att januarivädret kunde vara lite nyckfullt.

– Vi upplevde redan i fjol att det var lite upp och ner. Det kunde vara en eller två dagar då det var riktigt kallt, och sedan flera dagar med riktigt milt väder, ungefär som en EKG-kurva, säger Therese Lindmark.

Lisa Frost, som är meteorolog på SMHI, förklarar att det varit stora variationer i vädret under januari månad.

– Det har ju svängt och pendlat mycket under månaden rent temperaturmässigt. Det har först varit riktigt kallt, sedan har det kommit in varmare och luft och därefter svängt tillbaka till kallare igen, säger hon.

Och det är inte bara i fjälltrakterna som januari varit mild. Även inlandet och kustlandet i Norrbotten har haft många dagar när termometern visat rejält på plussidan.

– Om man tittar från första januari fram till nu ligger temperaturerna på mycket över det normala för månaden, Det handlar om upp till fem-sex grader varmare än normalt. I de sydligaste delarna av Lapplandsfjällen har det till och med varit åtta grader varmare än det normala, säger Lisa Frost.

Vad beror det här på?

– Det har ju varit både högtryck och lågtryck som har passerat. Lågtrycken med sina sydvästliga vindar för in den milda luften. Sedan har de bytts ut mot nordliga vindar som för ner den kallare luften, säger Frost och fortsätter:

– Det är egentligen inget ovanligt väder för den här tiden på året. Att vi har de här svängningarna är faktiskt ganska normalt.

Den högsta temperaturen som uppmättes av SMHI:s stationer i Norrbotten och Lappland under månaden var i Kvikkjokk/Årrenjarka.

Just den 27 januari noterades plus 8,2 grader, något som inte direkt tillhör vanligheterna i januari månad.

Men...

– ...det har ändå inte slagits några värmerekord, säger Lisa Frost och fortsätter:

– Den varmaste noteringen för januari i Norrbotten är från 1969. Då var det 14,5 grader.

Lisa Frost säger också väder i kombination med minne är en färskvara

– Man glömmer väldigt fort. Man tycker att det är väldigt milt och att det måste vara något slags rekord, men det finns flera år där det varit mildare än så här, säger hon.

Sverker Hellström, klimatolog och meteorolog på SMHI har koll på det historiska vädret.

Han förklarar också att januari 2017 inte ens hamnat på topp tio när det gäller temperaturerna.

– I Piteå hamnar årets januari ungefär på 20:e plats bland de mildaste sedan 1860. Så sent som i januari 2008 var det lite mildare. Rekordmånaderna januari 1934 och 1925 var cirkaa tre grader varmare än i år. Även i till exempel Karesuando hamnar årets januari-månad omkring 20:e plats. Där var januari 1925 cirkaa fem grader varmare än i år, förklarar han för NSD.

För Therese Lindmark och Niklas Söderberg innebär det milda vädret att deras verksamhet kan påverkas.

– VI öppnar först den 17 februari. Så förhoppningsvis hinner det frysa till. Det har varit några minusgrader under ett par nätter nu, så det har blivit en ny ishinna. Från Adolfström upp till oss är det ganska bra, även om det är blankis, säger Lindmark och fortsätter:

– Men det är värre lite längre uppåt. Den is som fryser nu håller inte alls samma kvalité än den som fryser från hösten. Så risken är att isarna kan vara dåliga på många ställen.

Nytt svenskt rekord

I samband med lågtrycket som passerade Nordkalotten den 18 jauari i år noterades ett nytt svenskt vindrekord i medelvind. Det var i Stekenjokk i Södra Lapplandsfjällen. Där noterades 47,8 M7s i medelvind. När det gäller byvinden så var Stekenjokk uppe i 61,0 m/s.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om