Hedersdoktorsföreläsningar: Urfolk och nyindustrialism

Två helt olika perspektiv på den nyindustrialism som nu sker i Norrbotten gavs vid de föreläsningar som årets hedersdoktorer höll vid Luleå tekniska universitet. Därtill kryddat med ett konstnärligt människoöde.

– Det är fantastiskt, osannolikt och superhedrande, säger Sofia Jannok, om att ha utnämnts till hederdoktor.

– Det är fantastiskt, osannolikt och superhedrande, säger Sofia Jannok, om att ha utnämnts till hederdoktor.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2021-11-12 16:30

– Det som ligger mig varmast om hjärtat är land och vattenfrågor för det är där som kulturen lever, säger Sofia Jannok artist och nybliven hedersdoktor. 

Tillsammans med Anders Sundström och Sara Arnia har hon 2021 utsetts till hedersdoktor av Luleå tekniska universitet.

I sin föreläsning som varje hederdoktor håller tog hon upp den kamp hon och hennes sameby för, inte minst mot de negativa effekter som den gröna omställningen och nyindustrialismen medför för urfolket samerna. 

– Det här påverkar mig och min släkts tillvaro varje dag. Storbolagens intrång försvårar för en kultur som har funnits här i urminnes tider och det är på gränsen att det inte längre går, säger Sofia Jannok.

Anders Sundström, Kaunis Irons styrelseordförande och som tidigare varit bland annat arbetsmarknadsminister, näringsminister och kommunalråd i Piteå, men även har lång erfarenhet från bankvärlden, gav i sin föreläsning ett annat perspektiv.

Han tog avstamp i den strukturomvandling som Sverige genomgick för 50 år sedan och knöt an till den nyindustrialism som Norrbotten står inför. 

– Jag tror att klimatomställningen är en överlevnadsfråga för jorden och att lyckas med den så att alla människor får det bra och inte bara några. Vi har den gröna elen, skogen, mineralerna som gör att vi har en attraktionskraft som många vill ta del av. I den första industriella epoken så kom allt kapital och all kunskap utifrån och därmed blev det väldigt lite resurser kvar för att klara omställningen av vårt eget samhälle. Det hoppas jag vi gör bättre den här gången, säger Anders Sundström.

Sara Arnias berättande målande om sin resa in i livet och teatervärlden som började på en tågperrong i Finland på väg mot Sverige som krigsbarn. Tillbaka i Finland kom hon efter en amatörteaterföreställning att inbjudas till ett inträdesprov till Scenskolan i Helsingfors. 1970 kom hon tillbaka till Norrbotten, men nu som skådepelare och är en av dem som byggt upp Norrbottensteatern till vad den är idag.

På grund av coronapandemin kunde det under 2020 inte hållas någon promovering av hedersdoktorer och inte heller några föreläsningar. Istället genomfördes dessa i år för forskaren i entreprenörskap Dean Shepherd, astronauten Jessica Meir samt längdskidåkaren Charlotte Kalla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!