Ojämställdheten vad gäller föräldraledighet är stor mellan kvinnor och män i hela landet, så även i Norrbotten. Dessutom har männens uttag av föräldraledighet minskat, det konstaterar TCO.
– Vi har tagit fram det vi kallar för jämställdhetsindex under många år, där vi har tittat på föräldraledigheten och ansvaret för den. Det har varit så länge att pappor har tagit ut mindre, men de siffrorna har ändå närmat sig och pappor har tagit ut mer och mer av den betalda föräldraledigheten, säger Therese Svanström.
Hon fortsätter:
– Men förra året såg vi en tillbakagång och året dessförinnan en avstannande utveckling, vilket är en trend som vi naturligtvis blir väldigt oroade över.
I Norrbotten är kvinnor borta från arbetet i 8,1 månader under ett barns två första år, medan motsvarade siffra för män är 2,4 månader. Det visar TCO:s sammanställning som är baserad på Försäkringskassans statistik för 2022 vad gäller betald föräldraledighet.
När organisationen dessutom la till den obetalda föräldraledigheten – ökade glappet mellan mäns och kvinnors fördelning ytterligare.
– Då ser man att det bara spär på den ojämlikhet som är i ansvaret för barn under de första åren och dessutom har den skillnaden ökat under längre tid. Jag tror att det är de senaste sex åren som vi sett att mammor tagit ut allt större del av den obetalda föräldraledigheten.
Vad kan det här få för konsekvenser?
– Det blir ett livsvarigt tapp för kvinnor, som resulterar i ett lönemässigt tapp. För att man jobbar deltid, tar större ansvar för barn och familj, så man kanske inte får karriärutvecklingsmöjligheter eller kompetensutveckling som gör att man kan stiga i graderna på jobbet. I slutändan får det konsekvenser. Vi ser det i form av att kvinnors pensioner är ungefär 30 procent lägre än männens, säger Therese Svanström.
För att förändra det rådande läget menar TCO att det krävs både politiska reformer och förändrade normer, framförallt på arbetsplatserna. De är även för en tredelning av föräldraförsäkringen, där en tredjedel av föräldrapenningdagarna får tas ut av vardera föräldern och en tredjedel fördelas fritt mellan föräldrarna.
Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll säger, att just de första två åren inte får särskilt stora ekonomiska konsekvenser för den som är mest föräldraledig, eftersom den allmänna pensionen kompenserar för småbarnsåren.
Hon poängterar också att man måste ha en förståelse för att många väljer att fördela föräldraledigheten utifrån hushållets ekonomi.
– Här och nu kan man kompensera varandra genom att om den ena går ner och får en lägre lön, så tar den andra mer av utgifterna. Så man kan hålla kvar vid att ekonomin blir jämställd och att båda har ungefär samma att röra sig med, säger hon.
Men om den ena föräldern fortsätter ta ett större ansvar, då ger det ekonomiska konsekvens på sikt.
– Om man sätter ett mönster att den ena tar ett större ansvar, kanske den som går in i ett deltidsarbete när barnen är små. Blir den kvar i det får det en jättestor effekt för pensionen. En annan del är om man är den som kliver tillbaka och tar ett större ansvar för barnet, kanske alltid är den som vabbar eller tar en större del av föräldraledigheten så halkar man också efter lite på arbetsmarkanden, säger Madelén Falkenhäll.