Jämställdhet blir fråga för gruvan

Forskare vid LTU har fått 2,8 miljoner kronor i medel för att försöka reda ut sprickorna kring jämställdheten inom gruvbranschen.

Ylva Fältholm.

Ylva Fältholm.

Foto: Melina Granberg

Norrbotten2014-12-10 06:00

Vid försök att reda ut jämställdhetsfrågor lägger man allt som oftast frågan på kvinnornas bord. Men den här gången är det istället männen som ska stå i centrum för projektet.

– Det är ett nytt grepp. Oftast gör man jämställdhetsåtgärder till ett kvinnoproblem och männen lämnas ifred. Det gäller inte bara inom gruvindustrin utan generellt. Man försöker övertala kvinnor att söka sig till de mansdominerande branscherna och det blir inte lika mycket fokus på männen. Vi tänker att det kan ge en bättre hållbarhet om man jobbar inifrån själva kulturen, säger Ylva Fältholm, professor vid Luleå tekniska universitet.

Varför vill ni forska om de här frågorna just inom gruvbranschen?

– Den är mansdominerad. Och de samhällen som gruvorna ligger i är också oftast mansdominerande. Vi vill ta fram åtgärder och lyckas man här finns det stora möjligheter att även lyckas på andra håll, menar Ylva Fältholm.

Hon vittnar om ett stort intresse kring frågorna från LKAB och Bolidens håll och menar att företagen redan jobbar mycket kring frågorna. Men trots insatser går jämställdhetsarbetet långsamt. I dag är 90-95% i landets gruvor män, berättar hon.

– Oftast är det så få kvinnor, så försvinner en eller två från arbetsplatsen är det tillbaka på ruta ett igen. Sedan har det kommit in mycket kvinnor i gruvbranschen ändå. Det är ett attraktivt jobb med bättre löner än i den offentliga sektorn. Men det måste finnas en arbetsplats som är attraktiv för dem. Därför ska vi försöka hitta metoder som gör att arbetsplatserna blir attraktiva både för kvinnor och män, säger Ylva Fältholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om