Björn Sundgren berättar att ett stort antal kalvar dog i Jokkmokk för ett par år sedan och att man periodvis även kunnat iaktta en ökad älgdödlighet i skärgården. När det gäller Överkalix utesluter han inte att situationen förvärras av det stora antalet vandringsälgar som vistas i trakten under vintern:
– Jaktlagen i Överkalix har haft en mycket hög avskjutning. Samtidigt visar en studie på GPS-försedda älgar att rätt många djur vandrar in från främst Pajala och Gällivare, men också från Övertorneå och Haparanda.
Fortsätter vinterfoderresurserna att vara knappa kan han tänka sig olika åtgärder och aspekter: en tidigare för stor älgstam, hur skogsbruket bedrivs och kring växtligheten på kraftledningsgator och vägkanter:
– Men sedan gör ju den nya älgförvaltningen med älgförvaltningsgrupper över kommungränserna att man lättare kan se var man behöver skjuta, säger Björn Sundgren.
Enligt Torsten Nilsson på Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation sköts fler älgar än någonsin i länet ifjol. Älgstammens storlek vill han inte spekulera i innan han sett älgförvaltningsgruppernas uppskattningar. Kritiken att Länsstyrelsen tar för lätt på skogsskadorna avfärdar han som nys:
– Lagstiftningen säger att markägaren har huvudansvaret.
Jaktvårdskonsulenten överraskad
Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Björn Sundgren har inte hört talas om att länets älgar har det tuffare än vanligt i vinter eller att fler ska ha dukat under:– Fast nu verkar det ju som om det är fler än normalt i Överkalix.
I Tvärån syns tydligt hur älgarna kämpat för att få mat – vilket har orsakat stora skador på skogen. foto: maria engström-andersson
Foto:
Älvsborgssjukan
? Älvsborgssjukan orsakade stor uppmärksamhet i början av 1990-talet. Miljögift misstänktes när många hundra älgar hittades döda i Marks kommun. Men efteråt har forskarna kommit fram att orsaken var en för stor älgstam med hög medelålder och för lite föda.
Källa: Göran Ericsson, SLU
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!