Fördjupat polissamarbete över gränsen kan bli verklighet

Fördjupat samarbete mellan polisen i Sverige och Finland ser ut att kunna bli verklighet. "Jag tror det kommer kännas tryggare att vara Övertorneåbo" säger Tomas Mörtberg (C) om förslaget.

Mikael Rova tycker att vissa byråkratiska hinder behöver tas bort så att polisen i Finland och Sverige kan jobba mer tillsammans. "Tornedalen är som ett både i Finland och Sverige", säger han.

Mikael Rova tycker att vissa byråkratiska hinder behöver tas bort så att polisen i Finland och Sverige kan jobba mer tillsammans. "Tornedalen är som ett både i Finland och Sverige", säger han.

Foto: Nellie Andersson

Norrbotten2024-06-08 13:00

Regeringen föreslår ett fördjupat samarbete mellan svensk och finsk polis i Tornedalen. Förslaget innebär bland annat att finska poliser får rycka ut på den svenska sidan om gränsen under vissa omständigheter.

– Det här är ett viktigt steg för att stärka samarbetet mellan den finska och svenska polisen i gränsnära områden i Norrbotten, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på onsdagen.

Svensk polis ska i brådskande fall kunna begära hjälp av finsk polis om det behövs för att ingripa mot ett allvarligt brott. Finska poliser ska också utan begäran kunna ingripa i situationer som innebär fara för liv eller hälsa.

undefined
Regeringen föreslår ett fördjupat polisiärt samarbete mellan Sverige och Finland. "Det handlar om att stärka polisens operativa förmåga i Tornedalsregionen och att flytta fram positionerna för att öka medborgarnas trygghet och frihet", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Mikael Rova, lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten, menar att lagförslaget ökar möjligheterna för polisen att göra fler saker.

– Sedan har vi en hemläxa att göra genom att ta ut personer som ska kunna göra det här och ge dem en adekvat utbildning för att kunna vara första patrull på andra sidan gränsen, säger han.

Enligt Mikael Rova har polisen redan idag ett bra samarbete över gränsen.

– Vi har gemensamma insatser med gemensamma patruller, skillnaden nu är att vi har ett beslut som sträcker sig över ett halvår som vi kan jobba tillsammans.

undefined
Mikael Rova tycker att vissa byråkratiska hinder behöver tas bort så att polisen i Finland och Sverige kan jobba mer tillsammans. "Tornedalen är som ett både i Finland och Sverige", säger han.

Regeringens förslag bygger på ett avtal mellan länderna och innebär att finska polismän ska få utföra brådskande polisiära uppgifter i Sverige.

– Vi säger att någon i Torneå ringer in och säger att det pågår en våldtäkt eller liknande. Då kan vi åka in med den här nya lagstiftningen. Det har vi inte kunnat göra tidigare.

När det kommit till gemensamma insatser, som exempelvis kring droger över gränsen, kan polisen från båda länder jobba tillsammans redan i dag.

– Men då måste jag skriva en begäran som rikspolischeferna måste skriva under. I och med att vi prövat ett längre samarbete, ett halvår, täcker vi in behovet vi har.

undefined
Gränsövergången mellan Sverige och Finland i Haparanda.

Även med den nya lagen kommer polisen att behöva skicka in begäran om att jobba tillsammans i gemensamma insatser.

– Nu är det inte svårt att få igenom för vi har ju en problematik med narkotika och det är det vi riktar in oss på med insatserna men det är fortfarande i mitt tycke onödig administration, säger Mikael Rova.

I förlängningen hoppas han på en mer omfattande lag.

– Så vi kan göra mer gemensamma saker utan så mycket byråkrati, för att bli ännu vassare i vår brottsbekämpning och göra det tryggare för medborgarna.

– Tornedalen är speciellt, det är som om man skulle ha olika regelverk mellan olika kommuner i Stockholm.

undefined
Förslagen innebär bland annat att Polismyndigheten kan begära bistånd från Polisstyrelsen i Finland vid brådskande fall vid ett allvarligt brott.

Justitieministern hoppas på ett riksdagsbeslut under hösten och att förändringen kan träda i kraft runt årsskiftet. I Sverige berörs kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda.

Nina Waara (S), kommunalråd i Haparanda, ser positivt på förslaget.

– Det blir jättebra för vårt område i Haparanda och Torneå. Vi har inte poliser dygnet runt, då är det bra att finska polisen kan komma och hjälpa till vid behov.

undefined
Nina Waara (S) hoppas att lagen kan leda till ökad trygghetskänsla i Haparanda.

Hon tror att det kan leda till en ökad trygghetskänsla.

– Det hoppas jag det gör, att folk känner att har vi inte polis på plats hos oss vet vi ändå att polisen från Torneå kan komma.

I Övertorneå är kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) också positiv.

– Man har ju jobbat ganska länge för att kunna hjälpa varandra och åka över gränsen vid pågående brott. Jag tycker det är positivt, och en självklarhet. Båda länderna är ju med i EU.

– Jag tror det kommer kännas tryggare att vara Övertorneåbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!