Tidigare i veckan tog viltförvaltningsdelegationen ett beslut om jakttiderna, enligt Svensk Jakt. Det kommer inte bli något brunstuppehåll under älgjakten i höst.
– Ett uppehåll är inte bara en älgjägarfråga, den berör småviltjägarna och andra som använder skogen under älgjaktstider, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent, till Svenskjakt.se.
NSD har pratat med Torbjörn Lövbom, som sitter i Svenska Jägareförbundets förbundsstyrelse.
Han säger:
– Vi har inte haft någon diskussion om det i förbundsstyrelsen, men min personliga uppfattning och det vi tyckte i Västerbotten är att man ska ha kvar brunstuppehållet i någon form. Sen kan anpassa det efter helger och sådär.
– Man klarar avskjutningen ändå. De som jagar småvilt eller plockar svamp eller bär, kan veta att det finns helger som är lediga om man har brunstuppehåll.
Enligt Torbjörn Lövbom finns det en princip om att man brukar undvika jakter under brunsten.
Kan man jaga på ett annat sätt under brunsten jämfört med andra tider?
– Ja, man kan göra en urvalsjakt under brunsten som man inte gör annars. De reagerar på ett sätt som de inte gör annars. Om man inte använder det här med förstånd kan det påverka den stora tjurstammen. Man kan bedriva en riktad jakt mot stora tjurar under brunstuppehållet med hjälp av lockjakt. De är lättare att locka till sig då.
Är jakt under brunsten farlig för älgstammen på sikt?
– Brukar man det inte rätt så kan det vara det. Vi har redan nu på vissa ställen tjurunderskott. Det gäller att man tänker till kring det här. I Norrbotten har man haft lite problem med kvaliteten på älgstammen över huvud taget.
Lövbom säger också:
– Jägarna har varit emot det. Det är skogsbruket som varit på, för att säkerställa avskjutningen i alla delar. Man vill ha en avskjutning för skogens skull.
– För älgstammen är det ingen fördel. Jag ser bara nackdelar faktiskt. Man riskerar att få en sämre kvalitet på tjurstammen framför allt.