Hur och var firar du jul?
Vad måste finnas på ditt julbord?
Har du någon specialtradition på julafton?
När slänger du ut granen?
Tony Sundberg, 54, entreprenör inom kraft och turism, Jokkmokk:
– Vi firar hemma i vårt hus vid älven i Jokkmokk med hela tjocka släkten. Vi brukar bli cirka 20 personer runt julbordet.
– Det traditionella som köttbullar, sill, skinka med mera naturligtvis. Men min frus silltårta är ett jättemåste, den gillar jag verkligen och den ska bara finnas på bordet.
– Julklappsleken spelar vi alltid. Alla köper var sin julklapp och sedan slår vi tärning med två tärningar. Visar de lika får man välja en julklapp från vem som helst av de övriga.
– Om den håller ut åker den ut under första veckan i januari, vi har den sällan och aldrig kvar så länge som till tjugonde dag Knut.
"Madde" Lundberg, 41, influencer, Boden.
– Bland tomtar och troll i skogen. Ibland har vi öppet hus för de som inte vill vara själv under jul.
– Sushi! Traditionellt julbord är förlegat och handlar egentligen bara om att äta så mycket kött som möjligt. Jag är vegetarian.
– Sparktåg är ett måste! Vi parar ihop 5-6 sparkar och åker på en livsfarlig tur nedför backen i byn.
– Den återbrukas som trädgårdsprydnad någon gång efter nyår.
Lotta Öström, 50, matprofil, Kalix.
– Jag firar julen hemma hos oss i Kalix tillsammans med familj och makens släkt.
– Jag är egentligen inte så mycket för julmat, jag tycker att det är en himla blandning av allt möjligt. Varje sak är ju god i sig men jag gillar inte blandningen. Men om jag måste välja något så är det omelett med svampstuvning, kanske inte något som hör till det traditionella julbordet, men det är något jag vuxit upp med som min mamma alltid gjorde.
– Sedan mina föräldrar gick bort har jag haft som tradition att gå ut på gården och tända två ljus för dem och sända dem en extra tanke. Att tända tomtebloss ute tillsammans med barnbarnen är också något som blivit en mysig grej.
– Jag tycker det är jättemysigt med julgran och kan klä den till första advent. Men den åker fort ut, ibland redan på juldagen, jag tror aldrig jag har haft kvar den över nyår.
Catarina Ask, 55, kommunpolitiker, Boden:
– Hos mamma på Persön. Vi syskon med respektive familj brukar samlas hos henne, jag har en syster och en bror. Mina barn kommer också dit och mitt barnbarn.
– Janssons frestelse och ägg. Det är så gott, men jag gör inte ofta Jansson själv, utan det är mer förknippat med julen.
– Tomtedraget. Det har blivit en jultradition, som jag och min syster startade. Men nu är det så tråkigt att jag inte har någon hund längre. Så jag vet inte hur jag ska göra i år, men vi kommer att anordna tävlingen som vanligt i vår draghundsklubb.
– Jag har en plastgran, som jag haft flera år. Den kan man ha år ut och år in. Jag har säkert haft den 15 år. Jag vet inte om jag törs säga varför jag började med plastgran, men det var när jag hörde ett reportage om hur mycket djur det finns i en vanlig gran och jag är livrädd för spindlar.
Peter Salomonsson, 57, hotelldirektör Scandic Ferrum, Kiruna.
– Jag firar med familjen hemma i ett snörikt och vackert Kiruna.
– Tjälknöl på älg är ett måste och hemmagjorda älgköttbullar.
– Tradition är att åka längdskidor samt åka ut på våra kyrkogårdar och uppvakta sina anhöriga med att tända ljus. Kl. 15.00 hälsar vi på Kalle Anka.
Amanda Mattsby, 31, influencer, Gällivare:
– Hos mina svärföräldrar i Gällivare kommun.
– Mat, haha… Köttbullar är väl det jag inte kan vara utan.
– Vara ute. Vi brukar göra nån uteaktivitet tillsammans. Åka pulka eller skidor.
– Jag höll på att säga hade det inte varit för barnen så fort som möjligt. Första helgen efter nyår. Då har barnen gått med på att den ska åka ut.
Frida Lind, 44, delägare Ripan, Kiruna
– Jag firar jul med familjen hemma hos min mamma och Nisse. Idag består familjen av lite olika konstellationer. Alla är välkomna och kommer och går som det passar.
– Jag är vegetarian sedan några år tillbaka så kål av olika slag är riktigt gott och krustader på mormors recept är en höjdare. Och såklart pepparkakor som är en favorit.
– Jag börjar gärna julaftonsmorgonen med en löptur eller en vända i skidspåret. En morgonbastu på det sen är jag redo för julmaten.
– Granen åker ut till nyår. Då brukar jag vara rätt less på allt barr.
Carina Sammeli, 43 år, kommunalråd Luleå.
– Vi har planerat att fira jul i Karlstad med mina föräldrar och syster med hennes familj. Men vi är på väg att köpa en ny häst och om hon kommer får vi ställa in resan eller korta den för att ta hand om henne. Dessutom är jag lite orolig för att resa genom landet med detta pandemiläge, även om vi i så fall tar egen bil ner. Alltså är det ännu lite oklart hur denna jul blir.
– Jag gillar Janssons frestelse, det måste finnas på julbordet. Jag äter det bara på jul, så det kan jag längta efter.
– Vi firar nog en ganska vanlig julafton – med mycket familj, mat, sötsaker och paket. Min specialitet brukar vara att hålla mig borta från köket på julafton – jag är helt ointresserad av matlagning och stör mer än jag gör nytta där. Jag kan bli betrodd med att ta hand om disken efteråt dock.
– Granen brukar tas ner och slängas upp på vinden efter nyår. Jag har allergier och kan reagera på gran, så för oss är det plastgran som gäller.
Emil Hansius, 26 år, youtubeprofil, Piteå.
–Det är inte riktigt klart vart vi ska vara än, men jag ska fira med min familj här i Piteå det blir mysigt.
–Min mormor brukar göra en omelett som är supergod, jag vet inte om det är någon traditionell julmat men den brukar vara där.
–Vi firar alltid min mamma som fyller år på julafton så på förmiddagen är det alltid mammas födelsedag. Det är trevligt då kommer släkten över och i har kalas på morgonen, det är supermysigt. Efter det blir det julafton, så det är tradition som vi har i vår familj som är lite unik.
–Bra fråga, min sambo sätter upp den redan i november och den åker ut någon vecka efter nyår.
Jeanette Wäppling, 64 år, kommunalråd, Gällivare.
– Hemma och i stugan i Sammakko.
– Där måste det finnas Janssons och rödbetssallad, det måste det absolut.
– Jag går och tänder ett ljus på min mammas grav. Det är som en tradition. På förmiddagen brukar vi gå.
– Jag har ingen gran. Visst är det konstigt? Men i stugan har vi en liten gran ute. Vanligtvis brukar vi slänga ut den till trettonhelgen, men just i år har vi ingen.
Johan Väisänen, 41, turistföretagare, Pajala.
– Vi firar nog en enkel jul hemma i Särkimukka, med Sara, barnen och familj.
– Sill, Saras senapssill.
– En hundspannstur brukar vi köra, men nu har vi skaffat hästar så nu åker vi häst och släde. Det är en ny tradition.
– När barren är borta.
Melinda Olsson, 29 år, huvudtränare för Luleå Hockey/MSSKs damjuniorer och tidigare SDHL-spelare, Överkalix.
– Såklart firar jag jul med familjen hemma i Överkalix. Det är inget annat ställe jag vill vara på. Min lillebror som spelar i Hockeyallsvenskan kommer också hem, så det blir kul.
– Mormors räkomelett, och så julskinka. Den är ett måste!
– Vi kör alltid paketleken. Men det kan gå lite hett till, eftersom vi alla är tävlingsmänniskor. Speciellt jag och min bror.
– Jag slänger ut granen efter nyår. Då är jag less på julen och ser fram emot våren och slutspelshockeyn.
Anna Stålnacke, 32, gymentreprenör, Västerås.
– Hemma hos mina föräldrar i Vittangi.
– Oj. Min mammas julbord är legendariskt. Hon gör allt möjligt. Så jag har egentligen inga måsten utan jag gillar att kombinera lite allt möjligt. Då är hon heller kanske inte så traditionell utan hon har ju lite andra saker som man kanske inte alltid har på julbordet, olika rensteksröror och såna saker.
– Nej det har jag faktiskt inte.
– Den har jag aldrig ens satt upp. Jag har faktiskt inte ens julpyntat. Vi har varit i Marbella fram till i torsdags och sen är vi i Västerås några enstaka dagar innan vi åker upp till Norrland och firar jul hos mina föräldrar.
Johanna Fällman, 31, ishockeyspelare, Luleå.
– Jag firar hemma i Luleå med min familj, förhoppningsvis om alla är friska och krya.
– PRINSKORV, måste även vara välstekt.
– Jag brukar försöka göra något aktivt på morgonen i stället för att bara vänta in eftermiddagen, gärna en tur på isbanan.
– Granen och allt annat pynt är kvar till tjugondagen så man hinner bli riktigt less!