Handläggaren har arbetat på Försäkringskassan i ett antal år och ser en tydlig förändring i arbetssättet sedan regeringen beslutade om att ett sjukpenningtal på nio dagar i genomsnitt per person och år ska vara uppnått i december 2020.
– Att jobba mot det här målet känns kluvet. Dels jobbar vi med människor, dels har jag svårt för att göra statistik av mjuka värden, säger handläggaren.
Han konstaterar att han aldrig tidigare har dragit in så mycket sjukpenning som nu och handläggarna är i dag tvungna att mer kritiskt granska och ifrågasätta det läkarna skriver. Det försvårar samverkan mellan Försäkringskassan och vården, menar han. Handläggaren har full förståelse för den frustration som läkaren Linda Beckert har gett uttryck för.
– Med den förre generaldirektören, Dan Eliasson, var målet tydligare och samordningen stod i fokus.
Handläggaren påpekar att bilden av Försäkringskassan ofta blir långt ifrån sann i media.
– Det kanske är svårt för en utomstående att förstå, men många gånger hjälper vi faktiskt människor till ett bättre liv. Ett av våra främsta uppdrag är samordning mellan vården, arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen. Det är Försäkringskassan som samlar alla aktörer som en person kan behöva som stöd i sin sjukskrivning.
Hoten mot anställda inom Försäkringskassan har ökat de senaste åren, även i Norrbotten. 2016 rapporterades mer än fyra gånger fler så kallade personincidenter som året innan, 23 fall jämfört med fem 2015. Personincidenter kan vara hot riktade mot handläggare, men även hot som gäller att en person tänker skada sig själv. Fler fall av indragen sjukpenning är en av förklaringarna till det ökade missnöjet, enligt Ingrid Nilsson, chef för sjukförsäkring Försäkringskassan i Norrbotten. Hon påpekar dock att hoten mot anställda i länet ändå är förhållandevis få totalt sett.
Handläggaren konstaterar att besluten han fattar oftast tas emot väl av de berörda.
– Många handläggare inklusive mig själv förklarar för personerna vilka regler som gäller tidigt i sjukskrivningsprocessen. När man väl kommer fram till beslutet så är de sjukskrivna förberedda på det.
0920-26 28 65