IVA-frågan: "Olyckligt att folk har oroats"

Folkstormen fick effekt. De styrande regionpolitikerna säger nej till nedläggning av IVA och narkosläkartjänsterna i Kalix och Kiruna.– Olyckligt att folk har oroats kring något som inte är färdigt, säger regionrådet Anders Öberg, Socialdemokraterna.

SÄGER NEJ. Majoritetspartierna, med regionråden Agneta Granström (MP) och Anders Öberg (S), går inte vidare med förslaget att ta bort IVA-platserna i Kalix och Kiruna.

SÄGER NEJ. Majoritetspartierna, med regionråden Agneta Granström (MP) och Anders Öberg (S), går inte vidare med förslaget att ta bort IVA-platserna i Kalix och Kiruna.

Foto: NSD

Norrbotten2017-02-09 11:08

Hoten mot intensivvården och narkosläkarna i Kalix och Kiruna – med två IVA-platser vardera – uppstod i och med vårdens skriande budgetunderskott för 2016, totalt motsvarande 400 miljoner kronor varav närsjukvården 320 miljoner.

Mot den bakgrunden gav regionpolitikerna de verksamhetsansvariga inom vården i uppdrag att ta fram ett förslag på budgetanpassning med risk- och konsekvensutredning.

I oktober 2016 presenterades tjänstemannaförslaget och debatten har därefter rasat de senaste månaderna, inte minst i östra Norrbotten.

Majoritetspartierna har tidigare valt att inte kommentera sparförslaget, samtidigt som de har sagt sig värna den "öppna processen".

Men nu tar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställning – och väljer att utesluta en nedläggning av IVA-verksamheterna i det slutgiltiga förslaget som lämnas över till regionstyrelsen den 1 mars.

Beslutet fattades efter att verksamhetsansvariga höll en preliminär dragning för regionråden gällande sparåtgärderna i tisdags.

– Vi har ännu inte sett alla underlag från respektive sjukhus och arbetsgrupp, utan gör bedömningen utifrån muntliga redogörelser. Och utifrån det säger vi nej. Vi tror inte på att vi klarar att lägga ned IVA i Kalix och Kiruna, även narkosen som är kopplad till detta. Ett positivt besked till medborgarna, säger Anders Öberg, Socialdemokraterna.

Varför kan inte IVA i Kalix och Kiruna läggas ned?

– Det är inte medicinskt möjligt eller patientsäkert. Det finns ännu inte rätt kompetens. Vi måste kunna säkerställa att det finns ett bra akut omhändertagande på orterna, säger Anders Öberg.

Får de verksamhetsansvariga bakläxa?

– Nej. Vi har bett dem utreda olika förslag och det har de gjort. Sen gör vi en politisk bedömning om det är möjligt att genomföra eller inte. Vi går ut med detta för att stilla den oro som finns i Östra Norrbotten och i Kiruna, säger Agneta Granström, regionråd för Miljöpartiet.

Hur ska pengarna sparas in i stället?

– Vi litar på att personalen och cheferna inom vården mäktar med att göra det jobbet.

Agneta Granström exemplifierar med andra tänkbara, personalbesparande effektiviseringar inom närsjukvården.

– Man kan använda mer distanslösningar. Vi jobbar inte minst med e-hälsan, då man exempelvis kan göra återbesök hos ortopeden via sin hälsocentral, eller träffa sin doktor där, via uppkoppling.

Anders Öberg säger inte rakt ut att majoritetspartierna har böjt sig för folkupproret i framförallt Kalix – men debatten har haft betydelse.

– Engagemanget i Östra Norrbotten är också en god kraft för att hitta nya innovativa lösningar, även i relationen mellan sjukvården och den kommunala omsorgen.

Samtidigt betonar Anders Öberg att varken han eller övriga regionråd tog ställning i den infekterade IVA-frågan, medan debatten rasade de senaste veckorna.

– Först nu, när vi börjar se helheten, bedömer vi att det inte är möjligt med nedläggningarna.

Han kritiserar i stället oppositionen som uttalade sig innan det färdiga underlaget hade tagits fram.

– Olyckligt att man oroar befolkningen kring ett förslag som inte är färdigt, säger Anders Öberg.

nils.johansson@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!