Det är den ekonomiska kris som följt i coronapandemins spår som fått flera att varna för risken av fientliga uppköp av svenska företag och svensk infrastruktur. En av dem är Patrik Oksanen som har lång erfarenhet som journalist, men som nu är knuten till den säkerhetspolitiskt orienterade tankesmedjan Frivärld där han skriver om utrikes- och säkerhetsfrågor.
– Vi har under lång tid sett hur Kina ägnat sig åt stölder som immaterialstölder eller gjort cyberintrång för att stjäla teknologier. Kina har också ställt krav på företag som gör affärer med dem att samverka med kinesiska statsföretag och överföra know-how, säger han.
Kina har inför firandet av 100-årsjubileet av Folkrepubliken 2049 föresatt sig att bli det dominerande landet i världen och har identifierat flera olika sektorer där man måste uppnå förbättringar.
– I de här sektorerna finns det företag som är intressanta för Kina och ibland kan det då vara både billigare och enklare att köpa än att stjäla. Utöver det så har vi sett att Kina har ett allt större intresse att skaffa kontroll över infrastruktur för att säkerställa sina intressen. Det mest kända exemplet är Pireus hamn i Grekland, säger Patrik Oksanen.
Även Ryssland har trappat upp sina insatser.
– Ryssland kan inte bli starkt av egen kraft utan då måste andra bli försvagade. I det ryska intresset så ingår det att bryta upp EU, bryta upp det transatlantiska bandet, bryta upp Nato och bygga upp en intressesfär runt den ryska federationen. Det kortsikta intresset är att få bort sanktionerna på grund av den olagliga annekteringen av Krim, säger han.
Frågan om fientliga uppköp är inte ny. En ny EU-förordning börjar gälla den 11 oktober i år och en svensk utredning som ska vara klar i november 2021 ska utreda hur ett svenskt system för granskning av utländska direktinvesteringar ska vara utformat, men Moderaterna vill att regeringen snabbar på processen för att redan under coronakrisen kunna skydda svenska intressen.
– Moderaternas förslag är välkommet men jag vill höja ett varningens finger om att det inte räcker med bara lagstiftning. Vi kanske måste hitta ekonomiska modeller för att säkerställa att vi inte förlorar de här tillgångarna. Det kan vara både privat som statligt riskkapital som kan användas för att blockera och stoppa uppköp om inte laginstrumentet räcker, säger Patrik Oksanen.